Cresterea copilului

#motivare copil teme #teme #copil

Trucul care te ajuta sa-ti motivezi copilul sa-si faca temele

Multi parinti se confrunta cu situatia in care copiii refuza sa isi faca temele. Ce este de facut? Exista parinti care recurg la tot felul de promisiuni pentru a se asigura ca cei mici isi indeplinesc sarcini sau parinti care aleg pedepsele. Exista insa o metoda sanatoasa pentru rezolvarea acestei probleme.

Psihologul Beatrice Busuioc a dezvaluit ce ar trebui sa faci parintii in astfel de situatii, cand copiii refuza sa isi faca temele.

„In Romania, si nu numai, se mai aplica principiul recompensa si pedeapsa. Aceste tehnici functioneaza, dar functioneaza pentru o perioada foarte scurta de timp. La Masterul de Analiza Aplicata a Comportamentului Uman, pe care l-am urmat in Statele Unite ale Americii, am invatat despre motivatia copilului, dupa care am aplicat-o. Niciodata nu ma folosesc de pedepse sau de recompense pentru a-l atrage pe copil sa faca un lucru. E ca si cum l-ai mitui. Eu ma folosesc de motivatia lui. De exemplu: Ce ii place unui copil sa faca cel mai mult? X lucru! Ok, hai sa vedem cum introduc X-ul intr-o activitate mai putin preferata“, a spus psihologul.

Cum sa iti motivezi copilul sa isi faca temele

Chiar daca copilului nu ii place sa isi faca temele, parintii trebuie sa afle care este motivatia celui mic.

„Poate lui nu ii place sa faca temele. Eu vreau sa vad care este motivatia copilului. Poate motivatia lui e ca vrea sa-si petreaca timpul cu mine si sa ne jucam. In primul rand trebuie sa vad cum integrez aceasta motivatie in facutul temelor. Aduc caietul si spun: O, ce caiet interesant, ce spui daca il deschidem si alegi tu o pagina pe care o lucram astazi? Astazi tu alegi! Intotdeauna il ajut pe copil sa inteleaga faptul ca si el detine controlul, si el are o parere de spus in ceea ce are de facut. Il implic!

Nu trebuie sa vin si sa spun: Trebuie sa-ti faci temele! N-ai ce sa faci, daca nu iti faci temele, nu poti sa te uiti la televizor! Nu! Hai sa vedem cum putem sa integram joaca in temele pe care copilul le are de facut! Ii arat copilului ca sunt acolo, cu el! Ii creez placere!

Ii zic: Wow, ce pagina interesanta ai ales, nu m-as fi gandit la asta! Cu care exercitiu ai vrea sa incepem? Arat interes, mirare! Cine vrei sa inceapa primul? Lasa-ma pe mine? Ii starnesc interesul copilului si deja el isi schimba starea. Merg pe motivatia lui, il apreciez, sunt acolo cu el, iar el nu intelege ca trebuie, ci ca e interesant sa faca temele. Motivatia este cheia in a gasi cele mai bune solutii in interactiunea cu copilul“, a spus mai spus psihologul Beatrice Busuioc.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului