Cresterea copilului

#consum alcool adulti #statistici triste #craciun #adolescenti #copii #studiu

Statistici triste inainte de Craciun. Adolescentii isi doresc ca adultii sa bea mai putin alcool. Traditiile nu se mai pastreaza nici la sate

Un studiu realizat de fundatia World Vision scoate la iveala adevaruri triste si socante despre adolescentii romani. Potrivit studiului, adolescentii din Romania isi doresc ca in timpul Sarbatorilor de Iarna adultii sa consume mai putin alcool.

De asemenea, acelasi studiu arata ca traditiile nu mai sunt respectate nici la sate. In plus, cei mai multi dintre adolescenti nu au mers niciodata la un spectacol de Craciun sau intr-o excursie ori o vacanta de iarna.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 825 de parinti dintre care 89% sunt din mediul rural, iar restul sunt din comunitati urbane dezavantajate, dar si 535 de adolescenti, dintre care 83.4% sunt din mediul rural, iar restul sunt din alte comunitati urbane vulnerabile. Iata cum arata datele studiului:

75% dintre copii nu au fost la un spectacol de Craciun sau la un targ

Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodata la un spectacol de Craciun sau intr-o excursie in vacanta de iarna, dar le-ar placea sa o faca. Acestea sunt doua dintre rezultatele ultimului sondaj realizat de fundatia World Vision Romania “Adevaruri ale Craciunului la sat pentru copii si adolescenti”.  De Mos Nicolae, fundatia lanseaza campania “Iarna pe o altfel de ulita” prin care vrea sa  ofere o prima altfel de experienta in perioada sarbatorilor de iarna (precum mersul la un targ de Craciun, la cinematograf, la un spectacol de Craciun sau in alte excursii) pentru 2.500 de copii din mediul rural.

Sase din zece copii de la sate (58.8%) nu au avut ocazia sa viziteze un targ de Craciun, desi isi doresc acest lucru, iar un sfert dintre adolescentii din mediul rural (25.8%) vor sa mearga pentru prima data la un astfel de targ.

De asemenea, trei sferturi dintre copiii de la sate (peste 75%) nu au mers niciodata la un spectacol de Craciun, dar ar fi incantati sa o faca, iar aproape jumatate dintre adolescenti (45.2%) impartasesc aceeasi dorinta.

In plus, mai mult de sapte din zece copii din mediul rural (76.5%) nu au avut niciodata ocazia unei excursii in vacanta de iarna, iar peste jumatate dintre adolescenti (peste 53%) sunt la randul lor dornici sa traiasca aceasta experienta de sarbatori.

Acelasi sondaj arata ca mai mult de opt din zece copii (peste 86%) nu au fost niciodata la cinematograf in vacanta de iarna, iar peste sase din zece adolescenti (60.6%), de asemenea, nu au trait aceasta experienta.

Unul dintre copiii care nu a iesit niciodata din satul sau in perioada vacantei de iarna este Luca (9 ani) din judetul Ialomita, care i-a scris o scrisoare lui Mos Craciun.

“Draga Mosule, de cativa ani la noi in sat nu mai avem zapada de Craciun nici ca sa ne bulgarim. Iar multi dintre prietenii mei s-au mutat cu parintii la oras sau au plecat in Germania ori Italia. De multe ori nu am cu cine sa ma joc in afara de Eric, dar el vrea sa se joace cu o masina de Politie pe care a primit-o de la tine. Eu sunt putin mai mare si nu vrea sa ma joc la fel. Mie imi place mai mult sa fac lego-uri si puzzle-uri. Dar cand ma plictisesc si de astea, ma uit singur la desenele sau o ajut pe mama sa intinda crema de ciocolata peste blatul de prajitura. Eu as vrea mult sa merg undeva frumos in vacanta asta de iarna. La televizor vad mereu targuri de Craciun cu multe luminite colorate, brazi, jucarii si clatite pufoase. Vad copii, ca mine, care merg la spectacole cu spiridusi sau la patinoar unde e multa lume care bea ciocolata calda dupa ce au obosit. Dar nu vreau sa ma duc singur. Sa vina si Eric, si colegii mei de clasa. Sa fie ca o excursie. Asa vreau“, ii cere Luca lui Mos Craciun.

Printre emotiile copiilor si adolescentilor de Craciun: stres, tristete, plictiseala

Sapte din zece copii si adolescenti se simt tristi sau plictisiti in vacanta de iarna, din diferite motive

  • Majoritatea copiilor si adolescenti se gandesc ca nu se mai pot juca ca alta data cu zapada, nu au prieteni cu care sa joace, dar si pentru ca in satul lor nu se pastreaza traditiile de sarbatori ca odinioara.
  • Doi din zece copii (19%) sunt tristi in perioada sarbatorilor pentru ca isi vad parintii stresati din cauza banilor.
  • Mai mult de unu din zece copii (14.5%) de la sate se simt tristi sau plictisiti in perioada de sarbatori pentru ca nu au nimic distractiv de facut, iar 12.7% sunt abatuti la gandul ca nu vor avea nimic interesant de povestit cand se vor intoarce la scoala.
  • Doar 1% dintre adolescenti spun ca nu au motive de stres in perioada sarbatorilor de iarna. Restul de 99% dintre adolescenti sunt stresati pentru ca:
  • Pentru peste 60% dintre adolescenti, temele incarcate reprezinta un factor de stres in perioada vacantei de iarna.
  • Pentru patru din zece adolescenti (37.6%) treburile din gospodarie in preajma sarbatorilor reprezinta un alt motiv de stres.
  • Unu din cinci adolescenti (17.2%) se simte trist sau stresat in vacanta de iarna pentru ca vede pe social-media tineri care se distreaza mai mult decat ei.
  • Pentru (peste 15%) dintre adolescenti dinamicile conflictuale in familie (intre nepoti, parinti, si bunici) reprezinta un motiv de anxietate in perioada sarbatorilor.

„Mi-ar placea sa merg la un eveniment de Craciun cu tineri de varsta mea. Asa pot cunoaste persoane noi si sa ne distram impreuna. Si asa as putea sa mai ies si eu din casa (eu fiind o persoana care iese doar cand merge la scoala).” – a marturisit un adolescent.

Traditiile de iarna nu se mai pastreaza nici la sat

Doi din zece parintii spun despre copiii lor ca sigur sau cel mai probabil nu vor merge la colindat iarna aceasta. In randul adolescentilor, mai putin de o treime (30.2%) planuiesc sa mearga cu uratul de aceste sarbatori (cu colindul, plugusorul sau alte tipuri de uraturi).

Dorintele adolescentilor in perioada sarbatorilor de iarna: mai putin alcool si risipa alimentara, egalitate de gen la treburi in gospodarile si solutii prietenoase cu natura

  • Aproape jumatate (45%) dintre adolescenti si-ar dori sa fie mai putina presiune in privinta cheltuielilor.
  • O treime (31.8%) vor sa se consume mai putin alcool la mesele de sarbatori.
  • Barbatii sa ajute mai mult femeile la treburile gospodaresti (38.3%).
  • Patru din zece adolescenti (39.4) si-ar dori ca sarbatorile de iarna sa fie mai prietenoase cu natura (sa taiem mai putini brazi, podoabe reciclabile etc.).
  • Aproape jumatate (46%) si-ar dori mai putina risipa alimentara.
  • Unu din doi (peste 48%) dintre adolescenti si-ar dori mai multe evenimente culturale la ei in sat/comunitate in perioada sarbatorilor de iarna.

Fundatia World Vision a lansat, de Mos Nicolae, campania “Iarna pe o altfel de ulita” prin care vrea sa duca 2.500 de copii de la sate pentru prima data intr-o excursie cu experiente de Craciun, de neuitat.Mai multe detalii despre studiu dar si despre modul in care ii poti ajuta pe copii sa-si implineasca dorintele gasesti pe site-ul World Vision.

FOTO: gencraft.com – AI generated image

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare