Cresterea copilului

#crestere copii #adulti #discutii #copii

De ce sa nu porti discutii de adulti in prezenta copiilor

 

Pune-te in locul unui copil: Cum te-ai simti daca parintii tai s-ar certa in fata ta, chiar daca nu intelegi despre ce vorbesc? Este un moment foarte stresant, cu efecte potential foarte negative pentru ei. 

Momentele de angoasa si furie ne pot determina sa luam decizii gresite. In acele momente de furie cu partenerul nostru, putem trece cu vederea faptul ca este mai bine sa nu ne certam in fata copiilor. Cum ii poate afecta acest comportament pe acestia?

De ce sa nu ne certam in fata copiilor?

1. Ei nu au maturitatea necesara pentru a intelege ce se intampla

Copiii mici nu sunt pregatiti sa se ocupe de problemele celor mai in varsta. A te certa in fata copiilor nu inseamna altceva decat a-i implica in aceste probleme, care nu sunt in niciun caz din vina lor si nici nu au obligatia de a le rezolva. Interpretarea cuvintelor pe care le aud poate genera in ei sentimente negative: vinovatie, nesiguranta, tristete si teama sunt doar cateva dintre ele.

2. Dam un exemplu negativ

Nu este o noutate faptul ca copiii isi vad parintii ca modele de urmat. Ce lectie le dam daca ne certam din cauza unui dezacord, chiar si cu o persoana atat de draga noua precum partenerul nostru? Ar trebui sa facem exact contrariul: sa-i incurajam sa pretuiasca dialogul, intelegerea si ascultarea pentru a ajunge la acorduri. Indiferent cat de suparati suntem, nu ar trebui sa ne exprimam furia in fata lor.

3. Copii confuzi

Atunci cand asista la certuri intre doua persoane atat de apropiate precum parintii lor, copiii se pot simti obligati sa ia partea unuia dintre ei. In aceste cazuri, chiar daca nu o arata, ei se pot simti foarte confuzi, avand in vedere ca au ascultat versiunea fiecaruia dintre parinti. Aceste emotii pot duce la neincredere si chiar la resentimente fata de parinti. Desigur, va fi nevoie de timp pentru a repara aceste daune semnificative aduse relatiei parinte-copil.

4. Stres

Experienta traumatizanta de a asista la o cearta intre parinti va genera stres la copil. Ca o consecinta, ii va abate atentia de la studii si de la distractie, care este exact acolo unde ar trebui sa fie. Stresul din copilarie poate provoca simptome fizice si psihologice la copii. De asemenea, poate fi declansatorul unor tulburari mai grave, cum ar fi anxietatea, atacurile de panica sau tulburarile de invatare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului