Cresterea copilului

#sarcina #studiu #copii #nastere #probleme de fertilitate

Mamele care fumeaza in timpul sarcinii au mai multe sanse sa nasca baieti cu probleme de fertilitate

Baietii ai carora mame fumeaza in timpul sarcinii au mai multe sanse sa dezvolte probleme de fertilitate cand vor ajunge adulti. Totodata, barbatii care fumeaza sau consuma droguri pot dezvolta asemenea probleme. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat, ieri, in cadrul intalnirii anuale a European Society of Human Reproduction and Embryology ce a avut loc la Londra.

Potrivit Daily Mail, studiile facute in ultimii 20 de ani arata ca barbatii nu mai au aceeasi calitate a spermei ca in trecut. Problema a fost atribuita, in principal, poluarii din atmosfera si fumatului.

Acum, un nou studiu sugereaza ca expunerea prematura la anumiti factori, inainte de nastere si in primii ani din viata, poate afecta fertilitatea unui baiat atunci cand acesta ajunge la maturitate.

Potrivit acestuia, numarul scazut de spermatozoizi este legat de mai multi factori, precum o dezvoltare fetala lenta, expunerea la toxine din cauza unei mame fumatoare si o dezvoltare lenta in copilarie.


Unul din sase barbati testati are probleme

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii australieni s-au bazat pe datele colectate in urma Western Australian Pregnancy (Raine) Cohort care a inceput in 1989 si la care au participat 2900 de viitoare mame.

Astfel, bebelusii acestora au fost evaluati la intervale de timp regulate, inainte si dupa nastere. La varsta de 20-22 de ani, fiii mamelor implicate in cercetare au fost testati medical, masurandu-li-se volumul testicular, calitatea spermei si productia de hormoni.

Rezultatele au aratat ca parametrii lichidului seminal au iesit sub pragul de "normal", nivel definit recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii, la aproximativ unul din sase barbati testati. Cand datele au fost comparate cu cele anterioare, pe cand subiectii erau feti in dezvoltare, s-a constatat ca cei care erau mai mici au sanse ridicate sa dezvolte un numar mai mic de spermatozoizi la maturitate.

Roger Hart, profesor de medicina reproductiva in cadrul Universitatii Western Australia, spune ca toti acesti factori (slaba dezvoltare a fatului, expunerea la fumatul pasiv, slaba dezvoltare in copilarie), alaturi de obezitatea din adolescenta si fumatul sau consumul de droguri la maturitate afecteaza fertilitatea, ducand la o productie scazuta de spermatozoizi.

Sursa foto: topnews.in

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului