Cresterea copilului

#copii nefericiti #obiceiuri parentale

Daca vei pastra aceste 8 obiceiuri parentale, copiii tai vor fi nefericiti

 Ai crescut cu parinti prea stricti, perfectionisti sau care controlau tot ce faceai? Conversatia in familie era tensionata si limitata? Ai simtit frecvent ca nu ti se permite sa fii tu insuti sau sa-ti exprimi anumite emotii?

 

Fiecare copil experimenteaza invalidarea in crestere. Acest lucru este firesc si inevitabil. Dar unii parinti merg prea departe, fiind prea stricti si perfectionisti.

Sa cresti intr-o gospodarie cu o cantitate nesfarsita de reguli pentru ceea ce este corect si ceea ce este gresit (indiferent daca aceste reguli sunt comunicate in mod explicit sau nu) este obositor. Daca ai simtit in mod constant ca mergi pe coji de oua in casa copilariei tale, consecintele pot fi destul de daunatoare mai tarziu in viata.

Poate ca parintii tai ti-au spus ca anumite emotii (cel mai frecvent tristetea si furia) nu erau in regula sa le simti. Poate ca ti-au spus ca felul in care erai (sensibil, turbulent, comunicativ, timid) era in mod inerent gresit. Poate ca ti-au spus ca raspunsurile tale emotionale la anumite lucruri erau incorecte, prostesti sau deranjante. Poate ca si-au retinut dragostea fata de tine daca nu faceai performante sau daca nu reuseai in mod constant.

Orice s-ar fi intamplat, nu te simteai in siguranta sa fii om, sa simti emotii, sa incerci lucruri si sa gresesti. Iubirea iti era oferita pe baza performantelor tale si a aderarii la reguli arbitrare, nu era oferita pe baza existentei tale.

Nu exista un mod perfect de a fi parinte - fiecare parinte lasa cicatrici psihologice asupra copiilor lor intr-un fel sau altul. Dar unii parinti lasa mai multe decat altii.

Iata 8 obiceiuri parentale perfectioniste care le dauneaza copiilor tai mai tarziu in viata:

1. Suprimarea emotionala

Primul si cel mai comun simptom general al faptului ca ai fost crescut de parinti perfectionisti este ca vei fi predispus sa-ti sufoci emotiile. Fie ca este vorba de tristete, furie, frustrare, gelozie sau orice alta emotie care este frecvent etichetata ca fiind "negativa" in societatea moderna, probabil ca vei avea dificultati in a accesa anumite emotii zi de zi.

Acest lucru nu inseamna ca acele emotii nu vor exista in tine (ele vor exista), ci doar ca iti va fi greu sa ai acces la sentimentul de a le trai. Aceste emotii reprimate cronic se vor transforma apoi in boala, anxietate, depresie sau boli (pe termen lung) precum cancerul si boli mintale mai grave.

2. Rusinea

Cu cat esti mai deconectat de la a-ti simti emotiile, cu atat mai probabil vei fi mai predispus sa iti intorci emotiile mai putin placute catre tine insuti.

Iata un exemplu: Sa spunem ca parintii tai au divortat cand aveai sase ani. Deoarece copiii sunt in mod inerent egocentrici (ei cred ca lumea se invarte in jurul lor), vei crea o poveste conform careia este vina ta ca parintii tai s-au despartit. Veti construi apoi pe baza acestei povesti in anii urmatori si veti avea un sentiment profund impregnat ca nu esti demn de iubit si ca esti cumva defect.

Acest lucru este valabil mai ales in cazul gospodariilor perfectioniste. Daca exista sute de reguli despre cum ar trebui sa te comporti, iar tu ai constant probleme pentru ca nu le respecti fara cusur, atunci trebuie sa fie ceva in neregula cu tine.

3. Sa fii predispus la dependenta

Dependentele pot lua multe forme. Poti fi dependent de munca, de alcool, de droguri, de a-ti roade unghiile, de mancare, de dragoste si lista poate continua.

Deci, ce este dependenta? In esenta sa, dependentele sunt raspunsuri neadaptate la stres. Altfel spus, dependenta ta este ceea ce faci pentru a face fata stresului pe care il simti atunci cand nu stii ce altceva sa faci cu el.

Persoanele care au crescut cu parinti extrem de perfectionisti sunt mai predispuse la dependenta decat majoritatea, deoarece perfectionismul parintilor lor in sine a fost un raspuns la stres maladaptiv modelat in mod constant. De exemplu, poate ca parintii tai au simtit un sentiment intrinsec de nevrednicie in crestere, deoarece parintii lor nu i-au validat sau iubit niciodata intr-un mod evident, asa ca au invatat sa incerce sa faca viata "corect" pentru a obtine dragoste si aprobare din partea parintilor lor absenti din punct de vedere emotional.

4. Perfectionismul

Surpriza, surpriza! Vei fi predispus sa continui mostenirea generationala a perfectionismului pana cand vei decide sa te angajezi pe o noua cale.

5. Stresul cronic si tensiunea fiziologica

Daca incerci mereu sa faci viata cum trebuie, atunci te vei simti mereu la limita, anticipand urmatoarea greseala pe care urmeaza sa o faci. De aici incepe spirala descendenta a perfectionismului. Fiecare greseala pe care o faci iti va intari astfel sentimentul de inadecvare si imperfectiune, obligandu-te sa vrei sa faci lucrurile si mai corect, pana cand vei rupe acest tipar.

6. Dificultatea de a primi critici

Perfectionistii au un dialog interior autocritic non-stop. Este ca si cum ai avea un sergent de instructie in cap care iti spune cum sa faci totul pentru a evita sa fii criticat.

Cand cineva iti da un feedback corectiv (sau o critica) ca adult, va fi deosebit de dificil de primit daca ai avut parinti perfectionisti. Tonul lor iti va aminti de parintii tai, iar tu te vei simti mai declansat si mai defensiv decat daca ai fi crescut intr-o gospodarie iubitoare si solidara.

7. Traiesti o viata nealiniata si cauti mereu sa-i multumesti pe ceilalti

Incercand in mod constant sa traiesti dupa standardele stricte ale parintilor tai, te vei pregati pentru o viata lunga in care vei trai pentru a-i multumi pe altii. Pe masura ce vei continua sa iti traiesti viata pentru ceilalti, iti vei eroda incet sentimentul de sine si vei aluneca intr-o stare generala de rau.

8. Dificultati in relatiile intime

Orice relatie intima este o practica continua de a permite ego-ului tau autoprotector sa se dizolve, pentru a te putea apropia de cineva. Modalitatea de a te simti implinit intr-o relatie intima este sa fii cu cineva pe care il iubesti, in care ai incredere si pe care il respecti si sa renunti la control. Daca ai avut parinti perfectionisti, intimitatea va fi deosebit de dificila pentru tine.

Vei resimtiti faptul ca partenerul te provoaca. Vei resimti lucrurile pe care le spune si pe care le percepeti ca fiind critici. Te vei teme ca faptul ca partenerul tau se va apropia de tine va insemna ca va fi martorul naturii tale fundamental neiubitoare. Si vei fi predispus la defensiva, la comunicare pasiv-agresiva si la a te bloca pe partenerii intimi.

Din nou, modul in care reusesti in intimitate este sa renunti la control si sa ii permiti pur si simplu partenerului tau sa fie cine este. Este, prin urmare, de inteles ca persoanele cu parinti perfectionisti vor avea dificultati in a-si permite sa fie iubite si vazute de catre un altul.

Renunta la aceste obiceiuri daca vrei sa ai copii fericiti!

Aceste obiceiuri pot fi usor perpetuate in relatia pe care o ai cu copilul tau. Daca vrei ca micutii tai sa aiba o viata mai linistita si mai fericita, renunta la perpetuarea acestor obiceiuri nocive care le va aduce doar suferinta. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare