Dislexia este un deficit de citire cu care se confrunta, de obicei, copiii. Din pacate, nu s-au depistat cauzele aparitiei acestei probleme, in ciuda faptului ca au existat diferite teorii. De la aceasta teorie porneste si idee ca prevenirea dislexiei este imposibila. In realitate, poti de fapt doar sa depistezi din timp dislexia si sa previi problemele ulterioare.
Intelege dislexia
Informeaza-te cat mai mult despre dislexie si incearca sa intelegi simptomele acestei probleme. Astfel, problemele si simptomele comune care pot fi observate la majoritatea dislexicilor iti vor fi de ajutor in luarea primelor masuri.
Iata la ce simptome trebuie sa fii atent:
- probleme de dezvoltare
- dificultatea de a scrie corect
- dificultatea de a citi un text, oricat de usor ar fi acesta de parcurs.
Acorda atentie copilului tau
Este esential sa acorzi atentia necesara copilului tau si sa observi modul in care se observa. Inca de la gradinita, incearca sa petreci cel putin 20 minute pe zi cu el pentru a vedea cum se descurca la scris si la citit. In cazul in care este deja clasa a doua sau a treia si intampina inca dificulltati atunci cand citeste, este foarte posibil sa sufere de dislexie.
De asemenea, stimuleaza-l sa citeasca si sa scrie si evita sa il lasi sa petreaca prea mult timp in fata computerului, care poate provoca dependenta si care are puterea de a scadea considerabil interesul pentru activitatile extrascolare.
Vorbeste cu profesorii
Daca esti in situatia in care nu discpui de foarte mult timp pentru a-l analiza pe copil, ar trebui sa mergi si sa discuti cu educatorul/profesorul. Cu siguranta, in cazul in care exista probleme, acestia vor observa, daca nu au facut-o deja. Cadrele didactice te vor ajuta cu siguranta sa depistezi din timp problemele cum ar fi dislexia sau deficitul de atentie - tot ce trebuie sa faci este sa porti o discutie deschisa cu profesorii.
Asigura copilului o alimentatie sanatoasa
Foarte multe probleme (fizice si psihice) sunt declansate in momentul in care alimentatia copilului lasa de dorit si nu ii mai ofera acestuia vitaminele, mineralele si ingredientele necesare pentru o dezvoltare optima.
Mamele ar trebuie sa se asigure ca alimentatia copiilor este una sanatoasa si potrivita inca de cand acestia se afla in burtica. Mai mult decat atat, inainte de a ramane insarcinate, medicii recomanda mamicilor sa faca o detoxifiere si sa elimine astfel din organism toate substantele nocive care pot dauna copiilor.
Pregatiti impreuna cartile pentru lectura
In vacante, nu il lasa pe copil sa faca doar ce isi doreste. Alege cateva carti pe care copilul sa le citeasca. Chiar si 5 pagini pe zi (mai mult sau mai putin, in functie de varsta) sunt foarte benefice pentru dezvoltarea psihica a copilului si pentru prevenirea dislexiei.
Cere ajutorul unui logoped
In cazul in care ti se pare ca micutul tau are simptome specifice dislexiei, cere ajutorul unui logoped. De regula, scolile mari au un cabinet in care se poate gasi un logoped si care se poate ocupa de copii cu probleme. In cazul in care scoala in care invata copilul tau nu exista un logoped, poti opta pentru un cabinet particular.