INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#familie #nume #casatorie #schimbare nume

Iti schimbi numele dupa casatorie?

Multe femei nu considera schimbarea numelui un detaliu important in febra pregatirilor de nunta sau cand se bucura de luna de miere. Schimbarea numelui dupa casatorie ramane totusi un gest considerat de multi invechit.



Schimbarea legala a numelui este considerata una dintre traditiile asociate casatoriei. Ce se ascunde insa in spatele acestui gest aparent inocent?

Miscarea feminista din anii 1970 a luptat impotriva preluarii numelui sotului, insa un numar din ce in ce mai mare de femei a revenit la acest obicei.

Argumentele feministelor impotriva preluarii numelui sotului dupa casatorie tin de pierderea identitatii pe fondul modului in care au fost tratate femeile de-a lungul istoriei.


De ce sa-ti pastrezi numele de fata?


Numele este un factor psihic important pentru foarte multi oameni. Schimbarea lui poate provoca anumite probleme legate de identitate, de la un mic disconfort pana la respingerea completa a noii identitati.

Intr-o relatie perfecta, schimbarea numelui nu ar fi un obstacol cu adevarat, insa micile neintelegeri sau certuri se pot agrava pe fondul acestei modificari a identitatii, subordonata identitatii barbatului, considerata dominanta.

Pastrandu-ti numele de fata, poti alege sa respingi traditiile patriarhale care impun ca femeia sa fie supusa barbatului, pentru a-ti pastra propria identitate, ca intr-o casatorie de secolul XXI.

Laura P., medic care s-a casatorit la varsta de 35 de ani, spune ca nici nu i-a trecut prin cap sa-si abandoneze numele de fata, pe care il foloseste in continuare atat in mediul profesional, cat si in viata personala.

"E numele sub care ma cunosc pacientii si cu care mi-am construit o reputatie. Chiar nu ar avea sens sa-l schimb, iar sotul meu nu a avut nimic de comentat legat de asta", a explicat Laura.


De ce sa-ti schimbi numele dupa casatorie


Traditia este motivul cel mai important pentru care femeile aleg sa preia numele sotului dupa casatorie. Insotita de presiunile sociale si insistentele sotului si ale rudelor, schimbarea numelui de casatorie vine adesea ca o obligatie.

Alteori, schimbarea numelui este privita ca un element pozitiv ce semnaleaza inceputul unei familii noi.

Ramona A. si-a schimbat numele dupa casatorie, dar nu pare sa regrete schimbarea numelui, dorita mult de sotul ei.

"Nu mi-a picat bine prima oara cand am discutat subiectul, mai ales din cauza ca sunt singura la parinti. Dar am acceptat la insistentele sotului fara sa regret prea mult asta. Cred ca daca nu ar fi vrut atat de mult sa iau numele lui, mi-ar fi placut sa il pastrez", a marturisit Ramona.


Numele si casatoria


Schimbarea numelui miresei nu este insa singura solutie legala si viabila.

La Starea Civila, atunci cand completati cererea pentru certificatul de casatorie, barbatul poate alege sa poarte numele viitoarei sale sotii fara niciun obstacol legal.

O alta solutie pentru femeile care nu vor sa renunte la numele de fata dar nici sa-si supere partenerul este purtarea ambelor nume, despartite de cratima.

Indiferent de modul in care numele este modificat la nunta, schimbarea numelui nu trebuie considerata un detaliu neimportant si merita macar cateva minute pentru a-i discuta toate consecintele.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului