INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#copil rasfatat #rasfat #santaj emotional #parinti #greseli parinti #reguli #responsabilitate

Cum sa nu cresti un copil rasfatat I

Ai auzit vreodata fraza: “Ii ofer orice copilului meu pentru ca eu nu am avut parte de asa ceva in copilarie”? Doar ce ai asistat la unul dintre principalele motive pentru care copiii ajung sa fie rasfatati excesiv.



Opiniile parintilor despre educatie se contrazic deseori cu recomandarile specialistilor. Cat este prea mult si ce inseamna rasfat excesiv?

Care este viziunea parintilor? In momentul in care de exemplu, un cuplu s-a chinuit foarte mult sa conceapa un copil si acum il au in sfarsit in viata lor, atentia se indreapta automat catre acesta. Nimic gresit. Insa aprecierea unui astfel de miracol tinde sa sara limitele normale. Parintii ar face orice ca toate nevoile copilului sa fie satisfacute.

Situatiile de acest gen nu trebuie sa se incadreze neaparat in sfera materiala. Faptul ca un copil este rasfatat nu tine neaparat de cat de instarita este familia acestuia. Rasfatul tine si de atentia pe care cei din jur i-o acorda in orice moment, deseori excesiv. De exemplu, copiii vor sa monopolizeze atentia. Dar daca tu porti o conversatie cu cineva, acesta ar trebui sa astepte linistit pana cand termini, nu sa te intrerupa constant sau, mai mult, sa faca scene de isterie .

Ce spun specialistii?

Un copil rasfatat este oglinda parintilor care sunt mult prea protectori si ii indeplinesc orice dorinta. Ce inseamna aceasta? Niciun parinte nu isi doreste ca cel mic sa greseasca si sa suporte apoi consecintele – lucru perfect normal. Dar in momentul in care aceasta grija depaseste anumite limite, totul se poate intoarce atat impotriva parintilor, dar si in detrimentul copilului. Acesta se obisnuieste ca lucrurile si deciziile sa fie facute pentru el si ajunge sa creada ca toata lumea ii urmareste propriile interese – lucru care nu se mai aplica in afara familiei.

Ce inseamna un copil rasfatat?

Urmareste lista de mai jos si analizeaza sincer daca micutul tau prezinta urmatoarele “simptome”:

1. Nu vrea sa urmeze regulile impuse de tine sau nu coopereaza cand este vorba de a face compromisuri;
2. Nu te ia in seama atunci cand ii spui “nu”, “opreste-te” sau alte comenzi sau indicatii;
3. Gaseste intotdeauna un motiv sa protesteze.
4. Nu reuseste sa faca o diferenta intre ceea ce isi doreste si ceea ce are nevoie.
5. Nu ii respecta pe cei din jur.
6. Incearca sa te controleze.
7. Formuleaza cerinte exagerate.
8. Se plange in mod frecvent sau face scene de isterie.

Evident, niciun copil nu este perfect. Incapatanarea nu este neaparat o trasatura a unui copil rasfatat. Dar exista anumite limite pe care copiii le incalca si depinde numai de tine sa stabilesti care sunt acestea.

Pentru a sti cum sa stabilesti reguli si limite, trebuie mai intai sa constientizezi care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii.

1. Cedezi la insistentele copilului

Parintii se sperie de copiii care plang. Atunci cand iti vezi copilul plangand, aceasta nu inseamna neaparat ca este ceva neinregula cu ceea ce faci tu sau ca esti obligat sa faci ceva astfel incat sa il determini pe micut sa nu mai planga. Copiii trebuie lasati sa experimenteze si astfel de stari, inca de cand sunt mici. Ei insisi trebuie sa gaseasca o cale interioara pentru a trece mai departe peste nemultumiri.

Daca cel mic nu are nevoie de jucaria cea noua din vitrina, dar incepe sa planga dupa ea, atunci nu este nevoie sa o cumperi doar pentru ca plange. Unii parinti nu stabilesc niste reguli si ajung sa fie manipulati de cei mici, prin celebrul santaj emotional.

Mai mult, dintr-un sentiment de vina al parintilor fata de copil (din cauza ca au de lucru si nu prea stau pe acasa, copilul sta la bunici si mai putin cu parintii), acestia simt nevoia sa ii indeplineasca orice dorinta, crezand ca vor suplini astfel alte lacune.

2. Copilul tau are prioritate in orice situatie

Bineinteles, cei mici sunt intotdeauna pe primul loc. Dar unii parinti au tendinta sa exagereze in aceasta privinta. Un copil trebuie sa inteleaga ce inseamna sa cedezi si ce inseamna sa primesti. In caz contrar, se va situa intotdeauna pe primul loc si va ignora nevoile celor din jur. Cand tot ceea ce stiu este sa primeasca, incepe sa se instaleze frustrarea.

3. Nu ii lauzi comportamentul adecvat

Copiii simt nevoia sa li se confirme ca ceea ce fac este in directia cea buna. Aceasta este si o metoda de invatare. Unii parinti au tendinta sa ii certe pe micuti atunci cand gresesc cu ceva, dar uita sa ii laude pentru comportamentul corect. Faptul ca sta linistit si se joaca, nu mai face boacane reprezinta oportunitati de a evidentia atitudinea pozitiva. Mai mult, daca acorzi atentie copiilor tai doar atunci cand acestia plang sau tipa, atunci le subliniezi indirect ideea ca aceasta este modalitatea de a-ti capta interesul.

4. Nu reusesti sa impui niste reguli

Faptul ca nu faci o diferenta clara intre ceea ce este bine si ceea ce nu are voie sa faca cel mic, va da nastere unei confuzii. Copilul risca sa devina astfel nepoliticos, isi pierde respectul pentru tine si refuza sa coopereze. Mai mult, daca vrei sa te impui, atunci trebuie sa urmaresti daca cele spuse de tine au fost respectate. Degeaba spui : “nu face asta” daca il lasi pe copilul tau sa se comporte cum vrea.

De asemenea, nu iti ghida deciziile dupa cat de bine te simti intr-o zi sau starea ta de spirit. Copilul tau nu are voie sa se joace cu mancarea in farfurie? Atunci aceasta este o regula care trebuie sa se mentina in orice circumstanta. Faptul ca tu nu esti constant in ceea ce vrei sa impui ii transmite copilului tau ca nu este atat de important pentru tine.

5. Nu il inveti sa isi asume responsabilitatea

Intr-adevar, simti nevoia sa ii iei apararea copilului tau indiferent de circumstante, dar in felul acesta ii dai de inteles ca intotdeauna cei din jur sunt vinovatii. De fiecare data cand va avea probleme, copilul nu va reusi sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale si se va eschiva, dand vina pe ceilalti.

6. Il rasplatesti pe copilul tau in momente nepotrivite

Nu este foarte important ceea ce ii cumperi copilului tau, cat motivele pentru care faci acest gest. Trebuie sa diferentiezi mofturile nejustificate, de nevoi si cadouri. De exemplu, daca fetita ta vrea o papusa noua pentru ca s-a plictisit de cea pe care i-ai cumparat-o cu putin timp in urma, acesta nu ar trebui sa fie un motiv intemeiat pentru o noua achizitie. Nu este vorba de partea materiala, ci de faptul ca cel mic va ramane cu ideea ca poate repeta aceste pretentii ori de cate ori simte nevoia.

Daca te simti vinovat, de exemplu, pentru absenta de acasa, acesta nu este un motiv pentru a suplini acest gol cu cadouri. In felul acesta, copilul va invata sa te manipuleze si iti va veni greu sa impui un refuz.

7. Cedezi in fata scenelor de isterie

In momentul in care cedezi tipetelor sau plansetelor copilului tau ii trasmiti un mesaj clar: aceasta este solutia prin care iti capteaza atentia sau obtine ceea ce vrea.

8. Te porti ca un copil rasfatat

Modul in care interactionezi cu familia ta ii va servi drept exemplu copilului tau. Daca tu obisnuiesti sa discuti cu partenerul tau mai mult plangandu-te si santajandu-l emotional, este foarte posibil sa influentezi comportamentul copilului tau in acest sens.

Citeste si Cum sa nu cresti un copil rasfatat II

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top