INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#copil #pedeapsa #reguli #educatie #parinti

Cum sa eviti rasfatarea excesiva a copilului

Iti iubesti copilul si ai vrea sa il rasfeti toata ziua, insa, ca orice fel de excese, rasfatul indelungat are consecinte grave asupra celui mic mai tarziu. Daca iti doresti sa cresti un copil manierat , cu mult bun-simt, atunci ai nevoie sa impui cateva limite. Prima regula este insa pentru tine: nu iti rasfata prea mult copilul.

Stabileste reguli clare si simple

Copiii au nevoie de stabilitate, iar aceasta le este oferita de rutina, limite si reguli impuse de parinti. Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa impui restrictii pentru orice lucru marunt, doar pentru ca vrei sa cresti un copil extrem de disciplinat. Insa trebuie sa ai masura in toate si sa fii constant in ceea ce spui.

De exemplu, sa presupunem ca micutul tau vrea sa manance mai multe prajituri la desert decat limita impusa de tine. Daca vrei sa eviti santajele emotionale si argumentele copilului tau pentru a primi mai mult desert, spune-i inca de la inceput ca poate manca o singura prajitura si atat, nu o va mai primi si pe a doua. Nu trebuie sa fii dur, ci categoric. Copilul va intelege imediat mesajul, daca regulile tale sunt clare.

Nu ceda insistentelor copilului

Daca incepi sa cedezi in functie de dispozitia pe care o ai, atunci copilul tau se va folosi de toate mijloacele pentru a profita de slabiciunile tale: plans, tipete, crize de isterie , toate pana cand limitele tale sunt atinse. Oricat de obosit ai fi, tine minte ca, daca cedezi o data, atunci vei continua sa o faci fara sa iti mai dai seama cum acest lucru afecteaza comportamentul micutului tau.

Lasa-l pe copil sa te convinga de ceea ce isi doreste

Daca micutul tau vrea ceva anume si tu nu stii sigur cum ar trebui sa procedezi, incurajeaza-l sa isi argumenteze cererea. Daca vrea sa se uite la televizor, atunci ar trebui sa iti aduca drept argument faptul ca si-a facut temele si ca acum are timp liber. Daca argumentele acestuia sunt valabile, atunci nu te impotrivi; in caz contrar, vei pierde credibilitate in fata copilului tau si acesta nu te va mai asculta.

Cere-i ca inainte sa isi rezolve temele, apoi sa se preocupe de alte activitati

Faptul ca incerci sa fii o persoana toleranta si sa ii dai cat mai mutla libertate copilului tau nu inseamna ca vei fi un parinte mai bun. Dimpotriva, studiile au aratat ca, daca esti mai strict atunci cand vine vorba de teme si alte activitati obligatorii, copilul va avea toate sansele sa devina o persoana responsabila, stabila, organizata. Nu este nimic rau in faptul ca pui mai intai scoala pe primul loc, apoi joaca. Micutul va da importanta studiului daca va vedea ca exista reguli stricte si serioase in legatura cu acest subiect.

Nu te teme ca il vei dezamagi pe copilul tau

Nu iti place sa iti vezi copilul suparat, dar gandeste-te ca acestea sunt pentru el stari de moment, care ii trec de la o clipa la alta. In plus, copilul trebuie sa invete ca nu poate obtine intotdeaua ceea ce isi doreste.

Invata-l sa se descurce astfel si cu dezamagirile cu care se va confrunta, la un moment dat, in viata sa, si sa devina stabil din punct de vedere emotional. Asta nu inseamna ca trebuie sa ii interzici anumite lucruri copilulu tau, doar ca sa il “calesti” pentru viata. Respecta-ti regulile si fii o persoana intelegatoare, chiar daca, din cand in cand, copilul se va mai supara pe tine.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cele 8 simboluri de bun augur. Tie care iti poarta noroc?

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top
Top