Vara, caldura, soarele te indeamna sa faci o mica escapade la mare, insa nu de mult timp ai devenit parinte. In conditiile acestea trebuie sa veghezi mai intai la sanatatea micutului. Cand ai voie sa il iei pe bebelus la mare si in ce conditii?
Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca medicii nu iti interzic sa iti iei bebelusul la mare. Desi sunt specialisti care considera ca bebelusul poate fi luat la mare inca din primele luni de viata, alti medici prefera sa fie mai retinuti si recomanda ca micutul sa mearga la mare impreuna cu parintii dupa ce a implinit 8 luni de zile.
Iata care sunt beneficiile marii, de care se poate bucura si bebelusul tau:
Aerosolii – aerosolii reprezinta particule fine de apa sarata, bine ionizate. Inspirati odata cu aerul, acestia cresc amplitudinea respiratiei, regleaza activitatea sistemului imunitar, ajuta la vindecarea unor boli respiratorii. Cura de aerosoli ar trebui sa dureze in jur de 12 zile. Perioada cea mai potrivita pentru a beneficia de aerosoli o reprezinta dimineata, inainte de ora 9, si dupa apusul soarelui.
Expunerea la soare – efectuata in mod corect, expunerea la soare favorizeaza sintetizarea vitaminei D si ajuta astfel la fixarea calciului, element vital pentru oasele sanatoase ale bebelusului tau.
Jocul in nisip – jocul in nisip ajuta la perfectionarea abilitatilor motorii si la stimularea imaginatiei. De asemenea, pentru a dobandi un mers sigur, medicii recomanda sa il lasi pe micutul tau sa mearga descaltat pe nisipul ud.
Inotul – specialistii recomanda ca bebelusii sa fie familiarizati cu inotul inca din primele luni de viata. Inotul are efecte stimulatoare asupra cresterii si dezvoltarii fizice, creste rezistenta si imbunatateste functionalitatea aparatului cardio-respirator, previne astmul si stimuleaza pofta de mancare. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile inotului asupra copiilor de orice varsta, asa ca apa marii poate fi ocazia perfecta pentru a-l familiariza pe micut cu acest sport.
Pe langa beneficii, marea se poate transforma intr-o experienta neplacuta daca nu iti iei masuri de precautie pentru a-ti proteja micutul. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere:
Limiteaza expunerea la soare
Pielea bebelusului poate suferi arsuri in doar 15 minute. Specialistii recomanda sa folosesti lotiunea cu factor de protectie mare, 50+, chiar si pentru bebelusii sub sase luni. Testeaz-o insa pe o portiune mica de piele, iar daca bebelusul nu prezinta nicio reactie alergica, atunci poti aplica lotiunea pe tot corpul.
Daca vrei sa limitezi insa folosirea acesteia, imbraca-ti copilul in haine subtiri , lejere si aplica lotiunea pe portiunile neacoperite. Daca soarele este puternic, razele acestuia vor trece si prin imbracamintea subtire, asa ca ar fi indicat sa il asezi pe micut la umbra.
Evita expunerea la soare in intervalul orar 11 -17. Nu uita sa il protejezi pe copil si cu palaria de soare si sa il mentii hidratat.
Daca micutul opune rezistenta si nu vrea sa intre in apa, nu il forta. Obisnuieste-l treptat: achizitioneza-i o piscina gonflabila pentru copii si umple-o cu apa de mare. Ai grija insa atunci cand il iei pe micut cu tine in mare. Chiar si aproape de mal, curentii si valurile pot fi prea puternice. Supravegheaza-l in permanenta, pentru ca bebelusii se pot ineca in doar cativa centimetri de apa.
Atentie insa si la cat de curata este apa si ce se afla pe nisip. Algele, scoicile, pietrele pot provoca accidente. Tine-l in brate pe micut sau ghideaza-l sa calce pe urmele pasilor tai. Cel mai bine ar fi sa alegi o plaja potrivita pentru o iesire cu familia si sa nu optezi pentru un loc retras si neamenajat.
Sursa foto : photos8.com