Cresterea copilului

#gradinita #gradinita particulara #copil #parinti #educatie

Gradinitele particulare – un lux sau o necesitate?

Atunci cand luam in calcul o eventuala sarcina trebuie sa avem in vedere si asigurarea unui mediu educativ propice dezvoltarii intelectuale a copilului. Adesea, multe cupluri stramtorate temporar cu problemele de serviciu par sa spuna “adio” dorintelor de a avea un copil sau mai multi.

Mediul de munca privat pare sa nu mai respecte tot mai mult normele Codului Muncii, care prevad asigurarea unui concediu de crestere a copilului pana la varsta de doi ani. Desi contractul de munca se poate suspenda, angajatorul nemaifiind fortat sa-ti achite darile lunare catre stat, indemnizatiile venind din fondurile de asigurari sociale la care ai avut o contributie echivalenta vechimii in munca, tot mai multi dintre angajatori incearca fie sa intrerupa prin concediere activitatea angajatei, de indata ce le-a fost adusa la cunostinta verbal sarcina, fie sa te forteze ca imediat dupa nastere sa te intorci la serviciu.

De aici voi pleca in argumentatia mea precum ca gradinita privata a ajuns dintr-un lux o realitate, ce-i drept cam dureroasa si costisitoare. Fiind fortate sa isi reia activitatea, tinerele mamici vor cauta ca solutii alternative pentru cresterea copilului fie ingrijirea acestuia de catre bunici, fie angajarea unui babysitter, fie gradinitele particulare.

Cresterea copilului de catre bunici se bucura de avantajul sigurantei si dragostei oferite de acestia. Dar are si ceva dezavantaje: un mediu mai putin optim din punct de vedere educativ, dar si cresterea copilului la distanta de dragostea si ocrotirea parinteasca.

La angajarea unei babysitter, parintii par a fi din ce in ce mai reticenti conform realitatilor expuse de canalele media.
Singura varianta viabila pare, asadar, sa fi ramas tot gradinita. Si aducem in discutie gradinitele private, singurele care pot asigura un program prelungit , fiind deschise de la ora 7.00, pana la orele 18.00 sau chiar mai mult, pana la venirea parintilor.

Desi, cu niste costuri ridicate, totul invartindu-se in jurul a 1000 lei lunar, copiii pot fi crescuti intr-un mediu educativ benefic si in siguranta.

Asadar, iata cum dintr-un lux, varianta “ gradinita particulara ” poate deveni o necesitate cat se poate de reala, desi ce-i drept costisitoare. Preferand pastrarea locului de munca, multi parinti par sa suporte o astfel de povara financiara in beneficiul copilului.

Sursa foto : stonystratford.gov.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului