Obiceiurile si colindele de Anul Nou sunt la fel de spectaculoase ca si cele de Craciun. Cu aceasta ocazie, vei mici pot participa din plin la aceste traditii.
Sorcova , plugusorul, capra sau ursul sunt doar cateva dintre cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou, care ii vor incanta pe cei mici. Pentru colindul lor, copiii vor primi covrigi , fructe si chiar bani.
Inainte de aceste sarbatori, o idee buna este sa le povestesti celor mici cat mai multe despre aceste colinde si traditii, care vor deveni un alt motiv important pentru a astepta cu placere sarbatorile de iarna.
Sorcova
Sorcova este unul dinte cele mai vechi obiceiuri care anunta sosireaa noului an. Acest obicei exista si la romani, unde in ajun de an nou se mergea pe la case cu ramuri de maslin sau de laur. Cu aceste ramuri se faceau urarile de Anul Nou.
Inainte, sorcova era realizata din ramuri de mar sau trandafir, care erau puse in apa in noapte de Sfantul Andrei. Daca infloreau pana la Anul Nou era semn bun, aducator de mult noroc.
Traditia spune ca uratorul trebuie sa loveasca persoana urata de 40 de ori cu sorcova. Cuvantula sorcova este de origine slava, sorok, si inseamna 40, exact numarul loviturilor, in timpul recitarii colindului.
Plugusorul
Plugusorul este un vechi obicei agrar derivat dintr-o practica primitiva si un rit de fertilitae. Este acum o urare obisnuita de Anul Nou, pentru recolte bogate in anul care se pregateste sa vina. Urarea de plugusor este o adevarata oda inchinata tuturor muncilor campului.
Acest obicei contribuie la atmosfera de veselie din perioada sarbatorilor de Anul Nou. Plugusorul este si unul dinte cele mai vechi colinde si obiceiuri pentru copii, in perioada sarbatorilor de iarna.
In ajunul Anului Nou, cetele de copii, in special baieti, intra din casa in casa pentru a face uraturile de bine. Ei poarta de obicei bice, clopotei si talangi si care pocnesc pe toata durata colindului.
Capra
Capra este un alt obicei indragit in perioada sarbatorilor de Anul Nou. In credinta populara, capra este animalul care indica daca vremea va fi buna sau rea. La origine, jocul caprei a fost un ceremonial de cult, care in timp insa a devnit un ritual menit sa aduca rodnicie anului care urmeaza.
Boabele aruncate peste capra invoca spor si roade in Anul Nou care urmeaza sa inceapa.
In prezent, capra este un colind traditional care contribuie sa la creearea atmosferei de veselie de Anul Nou. Cu aceasta ocazie, capra isi etaleaza podoabele, covoarele si stergarele in culori cat mai vii.
Capra este insotita de un adevarat alai vesel, care contribuie la atmosfera de sarbatoare. De obicei, cei care insotesc capra poarta la randul lor masti care infatiseaza diverse personaje.
Ursul
Ursul este un alt obicei frumos de Anul Nou, pastrat inca din cele mai vechi timpuri. Ursul este intruchipat de un flacau care poarta pe cap si umeri blana de urs sau imiatii de blana. In dreptul urechilor, blana este impodobita cu ciucuri rosii.
Ursul este acompaniat de un alai zgomotos si merge in ritmul colindului. Mormaie si izbeste pamantul cu talpile. Dansul ursului invoca zeitati pentru a purifica si fertiliza pamantul pentru anul nou care incepe.