Filme

#_fix-alert-2005

Thriller-ul in format puzzle conceput de Piersic Jr. are stangacii evidente

Filmul " Fix Alert ", al lui Florin Piersic Jr , este un proiect lucrat in regim independent, fara vreun sprijin din partea CNC-ului. Costurile s-au ridicat, pana la etapa montajului, la 2.000 de euro. Filmul este compus din foarte multe secvente ce initial par a nu avea vreo legatura solida intre ele. Ele nu sunt prezentate in ordinea lor fireasca, cronologica, ci aleatoriu. Spre final,in ultimele cinci minute incepe sa se contureze modul in care piesele de puzzle trebuiesc asezate.

Pentru primul lui lung-metraj, ce a fost prezentat in avanpremiera acum cateva luni la Festivalul international de film B-Est, Piersic Jr. a mizat in intregime pe o imagine alb-negru si o abordare clasica ca maniera de filmare. Cadrele sunt in majoritate statice sau oricum limitate pe o suprafata de cativa metri iar unghiurile se repeta de multe ori obsesiv-pana cand ti se intiparesc definitiv in memorie. Multe scene ar putea figura cu usurinta intr-o expozitie de fotografii, alcatuita predominant din portrete sugestive, surprinse intr-o maniera artistica admirabila. Pelicula nu are fragmente de travelling iar camera a fost ascunsa in cele mai neobisnuite locuri ( cuptor cu microunde ) pentru a surprinde cat mai exact trasaturile si expresia actorilor.

Creatia lui Piersic Jr. poate fi considerata de unii inovativa, dar acest lucru e valabil doar pentru industria cinematografica din Romania. "Memento" a lui Nolan sau "Ireverssible" a lui Gaspar au un concept asemanator si se simte putin si influenta lui Jim Jarmush cu "Dead man" sau cea a icon-urilor contemporane-Tarantino si Ritchie. De multe ori am avut senzatia ca urmaresc un videoclip in varianta extinsa, "cool" dar totusi comercial. Distributia are in componenta, pe langa membrii familiei Piersic (Florin Piersic, Tatiana Iekel, Florin Piersic Jr.), cateva nume cu rezonanta: Dorina Chiriac, Monica Davidescu, Doru Ana. Din pacate exceptand-o pe Dorina Chiriac, aproape toti ceilalti actori nu au mai jucat in filme ci in general in teatru. Si asta se simte inevitabil in felul in care rostesti replicile sau te uiti la camera si relationezi cu ea. Cu toate acestea -ideea de baza de la "Fix alert"-un thriller psihologic cu intriga politista, o inlantuire de flash-uri alb-negru, inchipuite si dezvaluite neasteptat,-este laudabila.
Filmul este in totalitate realizat de Piersic Jr- a avut un aport in toate momentele constituitive importante-scenariu, regie, montaj. Poate ca a fost un pas putin fortat sau venit un pic cam devreme. E adevarat ca spectacolul de teatru "Sex, drogs & rock’n roll" recompensat la Uniter acum cativa ani a fost o piesa completa, unde Piersic a dat un tur de forta-traducere, regie si interpretare- dar oricat de genial si talentat esti, nu poti sa arzi prea repede niste pasi care se impun firesc cand treci de la teatru la film.

Imaginatia si creativiatea nu sunt suficiente pentru a obtine un produs pe ansamblu coerent si solid. E nevoie de putina experienta pentru ca fiecare lucru sa fie privit profesionist si slefuit cum trebuie. Scurt-metrajele lansate anul trecut-mi-au placut in special "Eminem versus Eminem" dar pentru un Film... doua ore, cerintele, viziunea si efortul difera.
Avand in vedere bugetul extrem de redus, initiativa si ceea ce a reusit Piersic Jr, e impresionant, mai ales in contextul unui peisaj in care multi artisti se predau si se cufunda in neputinta si abdicare. Sper sa fie luat drept exemplu.
Pe mine nu m-a cucerit filmul deloc pe ansamblu, dar mi-au placut anumite scene, dialoguri sau amanunte vizuale. Muzica este semnata de austriacul Karl Ritter si uneori se muleaza perfect pe poveste. Din fericire regasim si o anumita doza de umor- discutia telefonica despre un joc pe calculator este bine urmarita si pur si simplu savuroasa. Altfel, exista elemente stangace cand parca asisti la o repetitie grabita sau la un film al studentilor de la Cinemaiubit. Scenariul are si el numeroase puncte slabe-prea multe personaje, momente prelungite inutil, fara vreun scop sau efect detectabil. La montaj s-ar fi putut elimina cel putin 30 de minute- si toata lumea ar fi avut de castigat din aceasta operatie...

Destul de repede simtim ca ceva ne agaseaza si ne oboseste si efectul este resimtit indiferent de preferinte sau cultura cinematografica. Nervi incep incet, incet sa pocneasca si rabdarea sau interesul dispar. Cand recapitulezi secventele la sfarsit apar tot felul de fisuri si goluri. Intr-adevar replica seniorului se potriveste partial "Gata, e prea mult, e mai mult decat poate duce un om".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea