Filme

Festivalul de Film NexT - la a doua editie

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT este gata de lansare. In perioada 7-13 aprilie, peste 100 de titluri vor atrage publicul la Cinema Eforie, gazda proiectiilor NexT.

Menit sa duca mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturala NexT, in jurul careia se grupeaza multi dintre prietenii si colaboratorii celor doi.

Spectatorii vor avea si in acest an prilejul intalnirii cu filmele tinerilor cineasti, de la lung-metrajul California Dreamin’ (Nesfarsit) sau mediu-metrajul Marilena de la P7, pana la scurt-metrajele lor studentesti Mihai si Cristina, Poveste la scara C, documentarul Kitchitoarele.2 fm, Cadere libera (regia Dorin Stana, sound design Andrei Toncu), Munceste acum (regia Ion Puican, sound design Andrei Toncu), Mecano (in regia lui Cristian Nemescu, Daniel Serbanica si Florin Serban) si filmul lui Radu Jude, Lampa cu caciula, laureat la Sundance in 2007, al carui sound design ii poarta semnatura lui Andrei Toncu.

Anul acesta in sectiunea speciala dedicata filmelor la care au lucrat Cristi si Andrei va fi prezentat in premiera scurt metrajul de animatie Remiza (regia Valeriu Stihi), unde Andrei a realizat coloana sonora.

Noi sectiuni

Daca anul trecut festivalul s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, anul acesta, NexT-ul se va extinde pe parcursul unei saptamani pline de proiectii si seminarii.

Pe langa sectiunile cu care a debutat anul trecut – Competitie, Festival Friends, Si ei au fost... NexT Generation, Semaine de la Critique, NexT-ul a inclus in program trei noi sectiuni: Countries in Focus, (dedicata anul acesta Irlandei, Spaniei si Suediei), Festival Cities (in cadrul careia vor fi proiectate filme selectionate la festivaluri de scurt-metraj importante, cum ar fi cele de la Milano, Ludwigsburg, Sarajevo, Lisabona si Belgrad) si Future Shorts o selectie de scurt metraje prezentate de organizatia cu acelasi nume, al carei scop il reprezinta promovarea scurt metrajului in lume.

Competitia NexT 2008 va cuprinde 30 de filme de scurt si mediu metraj din 20 de tari. Romania va fi reprezentata in Competitie de Joi in regia lui Hadrian Marcu, Stefan al regizoarei Stanca Radu – castigator al Marelui Premiu in cadrul Festivalului CineMAiubit 2007 si Portret de familie al regizorului Marian Crisan.

Unul dintre scurt metrajele de top ale momentului, cu 20 de premii in palmares si o nominalizare la Oscar 2008 pentru cel mai bun scurt metraj de animatie – Madame Tutli-Putli in regia lui Chris Lavis si Maciek Szczerbowski este unul dintre capetele de afis ale editiei din acest an.

Juriul

Juriul NexT va fi format din Bernard Payen (Franta) – presedintele prestigioasei sectiuni Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes, Anna Hoffman (Germania) – coordonator de program in cadrul sectiunii International Forum of New Cinema a festivalului de la Berlin, Jean Charles Mille (Franta) – director si fondator al retelei Premium Films, unul dintre cele mai importante canale de distributie de scurt metraje din Franta, Jamie Travis (Canada) – regizor, autor a doua dintre filmele aflate in Competitia NexT 2007 – The Patterns Trilogy - Cea mai buna Coloana sonora NexT si The Saddest Boy in the World – Premiul publicului NexT si Tudor Voican – scenarist al filmelor Mihai si Cristina, Poveste la scara C, Marilena de la P7, California Dreamin’ (Nesfarsit), prieten si colaborator al lui Cristian Nemescu.

Seminarii master-class

Seminariile concepute si initiate anul trecut in cadrul festivalului s-au bucurat de un mare succes in randul tinerilor cineasti si publicului pasionat de „secretele” din domeniu.

Anul acesta, organizatorii mentin initiativa celor trei seminarii – de regie, sound design si distributie de film . Astfel, Cristian Mungiu va sustine la Orange Concept Store , locatia de desfasurare a seminariilor, un master-class de regie de film in data de 9 aprilie.

Competitie NexT 2008

Lovesick (Slovenia / Germania, 2007), regia: Spela Cadez, 8 min.

Tag! (Suedia, 2007), regia: Anders Skog, 29 min.

On the Line (Elvetia, 2007), regia: Reto Caffi, 30 min.

The Veterinarian (Letonia, 2007), regia: Signe Baumann, 17 min.

Tommy (Norvegia, 2007), regia: Ole Giaever, 12 min.

The Blue Monkey (Germania, 2006), regia: Carsten Unger, 45 min.

Tokyo Jim (Marea Britanie, 2007), regia: Jamie Rafn, 8 min.

Her name (Franta, 2007), regia: Benjamin De Lajarte, 22 min.

Madame Tutli-Putli (Canada, 2007), regia: Chris Lavis & Maciek Szczerbowski, 18 min.

Polska Road Movie (Germania, 2007), regia: Bartosz Grudziecki, 30 min.

I Love Sarah Jane (Australia, 2007), regia: Spencer Susser, 12 min.

Frozen Souls (Spania, 2006), regia: Juana Macías, 14 min.

The Uncle (Italia, 2007), regia: Duccio Chiarini, 20 min.

Marathon (Estonia, 2006), regia: Kaspar Jancis, 15 min.

A Sea of Troubles (SUA, 2007), regia: David Nordstrom 20 min.

Stefan (Romania, 2007), regia: Stanca Radu, 13 min.

Lisa (Franta, 2007), regia: Lorenzo Recio, 19 min.

Intre ziduri (Germania, 2007), regia: Ana Felicia Scutelnicu, 15 min.

When We Are Big (Olanda, 2006), regia: Eveline Ketterings, 8 min.

Joi (Romania, 2007), regia: Hadrian Marcu, 30 min.

The Lonely Bliss of Cannonball Luke (SUA, 2007), regia: Levi Abrino, 11 min.

The Man in 301 (Irlanda, 2008), regia: David Freyne, 15 min.

Portret de familie (Romania, 2006), regia: Marian Crisan, 25 min.

Dans la peau (Elvetia, 2007), regia: Zoltan Horvath, 10 min.

Camera Obscura (Franta, 2007), regia: Matthieu Buchalski, Jean-Michel Drechsler, Thierry Onillon, 8 min.

(Plictis si) Inspiratie, (Republica Moldova, 2007), regia: Igor Cobileanski, 11 min.

Eels (Germania, 2006), regia: Martin Rahmlow, 17 min.

I Am Bob (Marea Britanie, 2007), regia: Donald Rice, 19 min.

Edouard in Wonderland (Franta, 2007), regia: Vincent Burgevin, 20 min.

Cleaning Lady’s Dreams (Belgia, 2007), regia: Banu Akseki, 15 min.

Trailer California Dreamin' (Nesfarsit)


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului