Filme

#_jane-2007

Becoming Jane

Becoming Jane se anunta ca fiind marea poveste de dragoste a scriitoarei Jane Austen , cea care a devenit apoi principala ei sursa de inspiratie pentru unul dintre cele mai cunoscute romane ale autoarei, Mandrie si Prejudecata.

Si e adevarat, filmul sugereaza ca povestea de dragoste imposibila dintre tanara Jane (Anne Hathaway) si irlandezul Tom Lefroy (James McAvoy) a stat la baza romanului.

Insa, m-am asteptat din prezentare sa vad o poveste impresionanta, cu dramatism, cu intorsaturi de situatie si, mai ales, protagonisti patimasi si pasionali. Din pacate, este destul de banal prezentata si nu are ceva cu adevarat impresionant.

Pornind de la acest subiect si aceasta poveste de dragoste, s-ar fi putut face ceva cu adevarat plin de pasiune si emotionant: o tanara a carei principala calitate – aceea de a fi inteligenta, o face indezirabila pentru societate si un barbat cu o reputatie de afemeiat, pasionat al jocurilor de noroc, bataus, pierde-vara, etc isi intalnesc destinele intr-o lume in care ceva intre cei doi era de neconceput. Fiica unui umil si sarac reverend de tara, Jane, intalneste ceea ce parintii ei refuza sa accepte. Si se indragosteste. El, cu experienta si siguranta, ea, fara experienta si oarecum vulnerabila.

Pe scurt, acestia ar fi cei doi protagonisti. Si imaginati-va cat dramatism si cata pasiune ar fi putut iesi. Cate situatii neasteptate si jocuri mentale hipnotizante. Din nefericire, scenaristii Kevin Hood si Sarah Williams nu au reusit sa ne ofere nimic special. Iar jocul actorilor, destul de fad , intr-un decor si un context pline de posibilitati, nu sunt o buna carte de vizita pentru regizorul Julian Jarrold.

Si problema nu a venit neaparat de la actorii implicati in proiect (care nu dau culoare si contur personajelor), ci de la modul in care regizorul a indrumat. Pe deasupra, un scenariu cu prea putina consistenta nu i-a ajutat deloc. S-ar fi putut ca, sub o alta mana regizorala si cu un scenariu care sa puncteze deplin momentele culminante, sa fim partasi la o adevarata mare poveste tragica de dragoste. Iar aparitia unei actrite geniale ca Maggie Smith in rolul lui Lady Gresham, atat de putin prezenta si atat de neexploatata, a fost de-a dreptul frustranta.

Becoming Jane nu inspira nici simpatie pentru personaje, nici tristete pentru povestea lor imposibila si aproape nici o urma de empatie cu ce vedem pe ecran timp de 2 ore. Iar modul in care Jane se transforma in celebra scriitoare Jane Austen nu satisface si pare ca are unele lipsuri de constructie umana destul de deranjante. Ai nevoie de resursele tale de imaginatie pentru a umple golurile.

In concluzie, nu este tocmai ceea ce sugera ca ar fi putut fi. A fost mai putin, oarecum dezamagitor. De vazut, se poate vedea, cu speranta ca as putea fi eu poate prea dornica de a vedea o noua poveste patimasa si pasionala stil Casablanca sau Pe aripile vantului sau poate un pic mai mult dramatism. Oricum, vizionare placuta si imaginatie intensa!

NOTA: 5/10




Daca vrei sa afli inaintea tuturor ce se intampla in lumea filmului si la ce sa te astepti de la noile aparitii, aboneaza-te la Newsletterul de Cronici Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea