Casa verde

#bucatarie #ecologic #plastic #curatare #reciclare #hartie

Obiceiuri sanatoase si solutii ecologice in bucatarie

Bucataria este unul dintre spatiile esentiale intr-o casa, astfel incat utilitatile si accesoriile acestora trebuie sa primeasca o atentie deosebita. Foloseste bucataria in asa fel incat sa protejezi sanatatea familiei tale, contribuind in acelasi timp la protejarea mediului inconjurator. Opteaza pentru solutii naturale de curatare a suprafetelor, pentru aparate care reduc consumul de apa si energie si pentru accesorii din materiale ecologice.

1 Foloseste o masina de spalat vase
 

Pe langa economia de timp, o masina de spalat vase reprezinta si o solutie ecologica. In timp ce tacamurile de la o masa complexa vor fi spalate cu aproximativ 150 de litri de apa, manual, o masina de spalat vase va folosi doar 10-15 litri de apa. Studiile specialistilor demonstreaza ca un astfel de aparat ofera o mai buna igiena si spalare, folosind o cantitate mult mai mica de apa, ceea ce duce la protejarea mediului.
 

2 Renunta la sticlele din plastic
 

Foloseste sticla in loc de plastic pentru recipientele tale si contribuie astfel la protejarea mediului. Aduna pet-urile si du-le la un centru de reciclare a plasticului. Sticlele pe care le cumperi trebuie achizitionate cu grija. Nu toti fabricantii respecta standardele in ceea ce priveste continutul materialului de plastic, iar acest lucru poate sa afecteze bautura in sine.

O alta solutie utila o reprezinta filtrele si purificatoarele de apa, de buna calitate. Acestea, odata instalate, pot sa-ti ofere apa potabila. Folosind un purificator, nu mai trebuie sa mergi constant la cumparaturi sa refaci stocul de sticle de apa plata sau minerala, nu mai platesti ambalajul acestora si celelalte costuri (imbuteliere, transport, depozitare etc). Apa fara impuritati este benefica nu doar pentru consum, dar si ca efect asupra pielii, la spalare, inclusiv pentru haine.
 

3 Dezinfecteaza si refoloseste
 

Unele obiecte din bucatarie pot fi refolosite, daca sunt dezinfectate bine. Este cazul buretelui de bucatarie, care in mod normal trebuie schimbat des, deoarece se incarca de mizerie. Pentru a evita cheltuielile repetate, scufunda-l intr-un recipient cu apa clocotota si lasa-l acolo in jur de 5 minute. Acesta va fi sterilizat si va putea fi folosit in continuare.
 

4 Fa-ti propriile solutii naturale de curatat bucataria
 

In loc sa folosesti detergenti puternici, care pot lasa urme daca nu sunt folositi corespunzator, opteaza pentru o curatare sanatoasa a spatiului bucatariei: solutii naturale, facute in casa. Apa oxigenata, bicarbonatul de sodiu, sarea, otetul, lana sunt cateva dintre solutiile pe care le ai la indemana. Afla ce trebuie sa faci din articolul Solutii naturale pentru curatat bucataria.

Si zonele afectate de mucegai pot fi curatate eficient cu ajutorul unor solutii naturale, precum uleiul din arbore de ceai. Afla mai multe din articolul  Cum sa-ti faci propriile solutii naturale impotriva mucegaiului.
 

5 Foloseste prosoape din fibre textile nu din hartie
 

Incearca sa folosesti cat mai putine prosoape de hartie in bucatarie. Acestea pot fi inlocuite cu prosoape din materiale textile si astfel poti sa contribui la protejarea padurii.
 

6 Opteaza pentru sacose din materiale ecologice
 

In loc sa aduni numeroase pungi de plastic , foloseste sacose din materiale ecologice. De asemenea, pungilor de plastic li se pot da noi intrebuintari in casa. Afla cum sa refolosesti pungile de plastic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea