Casa verde

#casa eco #ecologic #eco #casa

7 mituri despre casele eco

Tot mai multe persoane au inceput sa adopte un stil de viata ECO in ultima perioada astfel ca produsele „verzi” nu mai sunt privite ca un moft ci ca o directie normala in evolutia si protejarea societatii. Casele si decoratiunile eco s-au dovedit a fi alternative fiabile si avantajoase insa mai exista cateva mituri legate de acestea. Iata cateva dintre ele:


1 Conceptul de „eco” este un trend actual


Construirea si amenajarea casei in stil eco nu sunt concepte foarte noi. La urma urmei, oamenii folosesc de secole materiale naturale si ecologice in constructia si amenajarea caselor.

Principiile dupa care se ghideaza cei care sunt adeptii miscarii eco nu sunt noi ci doar revitalizate si imbunatatite.


2 Casele eco sunt scumpe


Intr-adevar, produsele considerate eco sunt mai scumpe decat cele obisnuite insa costurile se amortizeaza in timp. De exemplu, in zonele mai caldurose, un sistem eficient de panouri solare si o izolatie performanta a casei inlocuiesc cu succes o centrala termica. Astfel, facturile pentru apa calda si caldura sunt foarte mici.

Un alt exemplu este un simplu bec ecologic care, desi costa mai mult, consuma pana la 5-6 ori mai putin decat un bec incandescent, investitia amortizandu-se prin plata facturilor mai mici la energie electrica.


3 Materialele eco sunt inestetice


Probabil ca o turbina eoliana sau o locuinta care imita celebrele “casute din copac” nu arata bine inconjurata de cladiri inalte si moderne, dar acest lucru tine de gustul si educatia proprietarului. O casa eco poate avea design exterior si interior uluitor, la fel de modern precum orice amenajare conventionala.

Bambusul
, spre exemplu, a devenit in ultima perioada unul dintre cele mai apreciate materiale in ceea ce priveste decoratiunile interioare. Bambusul are un aspect deosebit, este rezistent la umezeala, nu atrage insectele si poate fi gasit sub forma a zeci de obiecte – parchet, jaluzele, mobila, decoratiuni si accesorii.


4 Trebuie sa-mi reamenajez intreaga locuinta ca sa fie eco


Aceasta este o scuza de tipul “totul sau nimic” la care apeleaza multi oameni. Poti sa incepi sa-ti transformi casa intr-una eco cu pasi marunti, facand mici schimbari.

Spre exemplu, alege o vopsea pe baza de apa, “prietenoasa” cu mediul inconjurator atunci cand iti renovezi casa sau instaleaza-ti un termostat pentru a controla caldura si risipa de energie din locuinta pe timpul iernii.


5 Am nevoie de un expert sa am o casa eco


In timp ce unele sisteme ecologice necesita expertiza si sfaturi din partea unui expert pentru a fi montate, altele sunt usor de instalat. Nu ai nevoie de cunostinte avansate de inginerie sa-ti schimbi becurile din casa cu unele ecologice!

De asemenea, poti foarte bine sa-ti izolezi geamurile si usile ca sa nu irosesti energie si sa-ti inlocuiesti capul de la dus cu unul care foloseste mai putina apa.


6 Produsele eco sunt mai ineficiente decat cele conventionale


Ca in cazul oricaror produse, exista unele articole eco mai eficiente, altele mai putin eficiente. Este adevarat ca la inceput produsele eco nu erau la fel de bune ca cele conventionale insa cu timpul acestea au fost imbunatatite.


7 Materialele eco se gasesc greu


Acest lucru depinde de zona in care locuiesti. In plus, anumite produse ecologice nu sunt fabricate in Romania si achizitionarea lor poate fi mai dificila.

Ca o regula generala, este bine sa verifici etichetele produselor eco pentru a vedea unde si cum au fost fabricate. De asemenea, uita-te si la modul in care au fost impachetate. Un produs 100% ecologic nu va fi invelit niciodata in materiale si pungi pe baza de petrol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului