Constructia casei

# diferente faianta #diferente gresie #alegere

Diferentele dintre gresie si faianta: cum sa alegi corect?

Atunci cand vine vorba de amenajarea locuintei, alegerea materialului potrivit pentru placarea peretilor si a pardoselilor este esentiala. Gresia si faianta, doua tipuri de placi ceramice, sunt ambele optiuni populare, fiecare cu caracteristici distincte si avantaje. Cu toate acestea, pentru a face alegerea corecta, este important sa intelegem diferentele dintre ele si sa stim cum sa le potrivim cu nevoile si preferintele noastre.

 

Ce sunt gresia si faianta?

Gresia si faianta sunt doua materiale ceramice utilizate in mod frecvent in amenajarea interioara si exterioara a locuintelor. Ambele tipuri de placi sunt realizate din materii prime minerale, precum argile, nisip cuartos, caolin si altele. Din amestecul acestora se creeaza, fie prin presare, fie prin extrudare, placile ceramice, care sunt apoi arse la temperaturi de peste 1000°C.

Daca materia prima de baza a amestecului este argila, se obtin placi ceramice cu suport din pasta rosie. Acestea au un grad ridicat de absorbtie a apei si o densitate mica. Daca placa ceramica are suportul alb, inseamna ca materia prima de baza este caolinul, care ii confera o densitate mai mare si un nivel scazut de absorbtie a apei. 

In functie de procedeul de coacere se pot obtine fie placi ceramice simple, fie glazurate, fie portelanate. Cele din urma se obtin printr-o singura coacere la o temperatura foarte inalta, care duce la vitrifierea materialului. Placile glazurate se obtin dupa doua etape de coacere, a doua la o temperatura mai mare decat prima. Faianta, de obicei, se caracterizeaza prin suprafata glazurata care adauga stralucire si protectie.

Diversele procese de ardere confera placilor ceramice caracteristici specifice, influentand utilizarile potrivite pentru fiecare tip.

Diferentele dintre gresie si faianta

Diferentele majore intre gresie si faianta constau in nivelul de absorbtie a apei, rezistenta la trafic si uzura si aspectul placilor.

Nivelul de absorbtie a apei

Placile ceramice sunt impartite in mai multe grupe in functie de absorbtia apei. Cu cat procentul de absorbtie este mai mic, cu atat placile sunt mai rezistente la ciclurile de inghet-dezghet si pot fi utilizate in exterior. Faianta are cel mai ridicat grad de absorbtie a apei, ceea ce o recomanda doar pentru placari interioare. Pe de alta parte, gresia portelanata are cea mai mica absorbtie de apa, ceea ce o face potrivita atat pentru utilizarea la interior, cat si la exterior.

Rezistenta la trafic si uzura

Aceasta este evaluata prin intermediul clasei de trafic PEI (Porcelan Enamel Institute). Clasa PEI testeaza rezistenta si durabilitatea glazurii, precum si rezistenta placii, si variaza de la 1 (doar pentru pereti, fara trafic pe jos) pana la 5 (trafic intens pe jos). Faianta cu PEI 2,3 sau 4 nu este recomandata pentru placarea pardoselii daca nu are si un COF (coeficient de frictiune) adecvat, care determina cat de sigura este placa pentru mersul pe jos. Pentru a fi montata pe pardoseala in conditii de umiditate, o placa ceramica trebuie sa aiba COF> 0,42.

Aspectul

Gresia are o suprafata mata si granuloasa, in timp ce faianta are o suprafata glazurata, care poate fi neteda sau texturata. De asemenea, placile de gresie sunt, in general, mai mari si mai groase decat cele de faianta. Totusi, gresia poate fi folosita si pentru placarea peretilor, in timp ce faianta nu este o optiune sigura pentru pardoseli.

Cum sa alegi intre gresie si faianta

Atunci cand vine vorba de alegerea intre gresie si faianta de pe https://www.materiale.ro/amenajari-interioare/gresie-si-faianta/faianta, este important sa intelegi nevoile tale specifice si mediul in care acestea vor fi instalate. Gresia este de obicei mai potrivita pentru pardoseala din zonele cu trafic intens sau pentru utilizarea in exterior, datorita rezistentei si durabilitatii sale. Gresia portelanata este adecvata in cazul incalzirii in pardoseala. Faianta, pe de alta parte, este mai potrivita pentru peretii interiori, fiind mai usoara si mai usor de intretinut. 

Un alt factor important de luat in considerare in alegerea intre gresie si faianta este bugetul. In general, gresia este mai costisitoare decat faianta, datorita durabilitatii si rezistentei sale sporite. Cu toate acestea, faianta poate fi o optiune mai accesibila si poate fi o alegere mai buna pentru proiectele cu buget limitat. Este important sa iei in considerare si costurile de intretinere pe termen lung, deoarece gresia poate necesita mai putine inlocuiri sau reparatii in timp.

In final, alegerea perfecta depinde de nevoile si preferintele tale specifice, de locatia proiectului, de gradul de trafic, de stilul dorit si de buget. Cu o intelegere mai clara a caracteristicilor fiecarui material, poti face o alegere informata pentru a transforma spatiul intr-un mediu functional si estetic placut.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea