Cariera

# birou eco friendly #sustenabilitate #loc de munca

Sustenabilitatea la locul de munca: 4 idei pentru amenajarea unui birou eco friendly

Pentru multe persoane, adoptarea unui stil de viata sustenabil a devenit o prioritate, pe masura ce au devenit tot mai constiente de impactul pe care il au asupra mediului inconjurator. Aceasta abordare nu se limiteaza doar la mediul de acasa, ci se extinde si la locul de munca, deoarece acolo ne petrecem o mare parte din timp. 

 

Prin amenajarea unui birou eco friendly, contribui atat la starea de bine a mediului inconjurator, cat si la cea a angajatilor. In continuare, vei descoperi 4 idei inovatoare pentru transformarea biroului intr-o zona de lucru eco friendly.  

Ce spun statisticile despre sustenabilitatea la locul de munca 

Angajatii devin tot mai selectivi si implicati in evaluarea impactului pe care angajatorul il are atat asupra mediului, cat si in comunitatea in care isi desfasoara activitatea. Conform unui studiu initiat de Genesis Property, compania romaneasca fondata de Liviu Tudor, pentru 51% dintre angajati conteaza ca angajatorul sa fie implicat in protectia mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul intr-o companie activa in actiuni pentru comunitate. Rezultatele aceluiasi studiu ne arata ca pentru 36% dintre angajati este important ca spatiul de lucru sa se afle intr-o cladire eficienta energetica.

Toate aceste cifre evidentiaza importanta unei abordari sustenabile la locul de munca. Aceasta perspectiva a angajatilor reflecta o constientizare crescuta a responsabilitatii sociale si a impactului asupra mediului, creand nevoia de a integra practici durabile in modul de desfasurare a activitatilor. Astfel, pentru a raspunde cerintelor actuale ale pietei muncii, va fi necesar sa implementezi politici si strategii orientate catre sustenabilitate. 

Cum poti amenaja un birou eco friendly

Birourile eco friendly contribuie la productivitatea angajatilor si la starea lor de bine. Iata patru pasi care te vor ajuta sa reconfigurezi birourile in zone de lucru prietenoase cu mediul:

1. Transforma biroul intr-un spatiu verde

Primul pas consta in aducerea naturii in interior, prin intermediul plantelor. Acestea vor imbunatati calitatea aerului si vor crea o atmosfera mai relaxanta si mai proaspata. Poti alege plante potrivite pentru interior, cum ar fi suculentele sau ferigile. 

Daca iti doresti sa extinzi aceasta idee, poti chiar sa creezi zone verzi de relaxare in cadrul birourilor. Astfel, angajatii vor avea un loc special pentru a-si lua o pauza si a se reconecta cu natura.

2. Opteaza pentru materiale sustenabile

Acorda o deosebita importanta alegerii materialelor utilizate pentru amenajarea biroului. O optiune potrivita este sa optezi pentru mobilier si materiale sustenabile. Foloseste lemn sustenabil si produse fabricate din materiale reciclate sau regenerabile, contribuind astfel la reducerea cantitatii de deseuri.

Aceste alegeri vor spori durabilitatea biroului si vor contribui la reducerea amprentei de carbon.

3. Organizeaza programe de reciclare la locul de munca

Implica angajatii in initiative sustenabile, precum reciclarea. Educarea acestora cu privire la gestionarea corecta a deseurilor duce la schimbari semnificative in ceea ce priveste impactul asupra mediului inconjurator.

Implementeaza programe de reciclare si asigura spatii distincte pentru colectarea hartiei, plasticului si a sticlelor.

4. Fii eficient din punct de vedere energetic

Un alt aspect important in crearea unui birou eco friendly este reducerea consumului de energie

Alege birouri in care exista investitii in tehnologii de iluminat eficiente energetic, precum LED-urile, care au o durata de viata mai lunga si consuma mai putina energie. De asemenea, poti promova iluminatul natural si incuraja angajatii sa intrerupa dispozitivele electrice atunci cand nu le folosesc.

In concluzie, sustenabilitatea la locul de munca este o abordare responsabila, care aduce beneficii mediului inconjurator, angajatilor si productivitatii organizatiei. Transforma birourile in spatii de lucru eco friendly, prin implementarea celor patru pasi descrisi mai sus, si contribuie la un viitor mai bun.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea