Cariera

#incheiere contract de munca #contract de munca #angajati

Schimbari ale contractelor de munca. Ce trebuie sa stie angajatii

Apar noi schimbari in contractele de munca ale angajatilor romani. Potrivit modificarilor aduse, un angajat isi poate incepe sau incheia raportul de munca si intr-o zi nelucratoare.

 

Potrivit legii, inregistrarea unui contract de munca in registrul general de evidenta a salariatilor se face cu cel putin o zi inainte de inceperea activitatii. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in cazul incetarii activitatii unei persoane. Aici, termenul limita de inregistrare este chiar ziua in care angajatul si-a incheiat activitatea.

„Debutul relatiei de munca vizeaza, practic, doua momente distincte, cel al semnarii contractului individual de munca si cel din care produce efecte juridice, fiind explicita obligatia de a inregistra elementele contractului in registrul general de evidenta a salariatilor si de a-l transmite cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.  

Daca luam in calcul situatia in care contractul de munca ar urma sa inceapa intr-o zi nelucratoare cu caracter general, cum ar fi sambata, duminica ori intr-o de sarbatoare legala, situatia nu ar fi diferita de cea in care prima zi din contract ar fi una lucratoare, plata salariului fiind subsecventa prestatiei, adica in cazul in care este zi nelucratoare si intr-adevar nu se lucreaza, acest lucru nu afecteaza negativ nicio parte. 

Situatia este identica si in cazul incetarii, cu precizarea ca in acest caz termenul-limita pentru inregistrarea in registru si transmiterea acestuia este chiar ziua in care inceteaza” clarifica AvocatNet.

Potrivit sursei citate, ”putem lua, de exemplu, situatia in care intr-o zi nelucratoare angajatorul (reprezentantul legal) semneaza cu o persoana un contract de munca, acesta urmand sa inceapa activitatea in urmatoarea zi (presupunem ca lucratoare), insa contractul trebuie inregistrat si transmis cu o zi inainte, adica fix in ziua nelucratoare, zi in care cel/cea care trebuie sa realizeze aceasta sarcina nu lucreaza. 

Practic, acest lucru ar fi posibil daca persoana in cauza poate ajunge in locul in care se afla statia de lucru (calculatorul) pe care este instalata aplicatia Revisal sau daca se afla in telemunca si are acces la mijloacele electronice necesare pentru a opera si transmite modificarile. 

Din punct de vedere legal, in acel interval de timp se considera ca pentru cel/cea care realizeaza aceste sarcini avem timp de munca si el trebuie sa regaseasca in evidenta timpului de munca, ceea ce poate conduce la o alta serie de elemente care vor fi luate in calcul, cum ar fi respectarea repausului zilnic si/sau saptamanal, prestarea muncii intr-o zi de sarbatoare legala sau chiar munca suplimentara, dupa caz”.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea