Cariera

#afaceri #birou #sanatate

Sanatatea la birou - cum o poti sustine prin alegerile tale

Cei mai multi dintre noi ne petrecem mare parte din zi la birou, ne concentram asupra activitatilor profesionale si ignoram, de cele mai multe ori, consecintele pe care acest stil de viata sedentar le poate aduce pe termen lung. De aceea, este important ca fiecare dintre noi sa facem alegeri constiente pentru a ne imbunatati stilul de viata chiar si la locul de munca. Daca si tu esti decis sa obtii o schimbare in bine, descopera ce poti face ca sa-ti imbunatatesti sanatatea la birou.

Alege companii care incurajeaza echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Companiile care incurajeaza echilibrul dintre viata personala si cea profesionala dau dovada de o cultura organizationala sanatoasa, care pune pe primul loc sanatatea si bunastarea angajatilor. Asadar, una dintre principalele alegeri pe care o poti face pentru a te bucura de sanatatea mentala, dar si fizica, este de a alege sa lucrezi pentru o astfel de companie.

Aminteste-ti ca este perfect normal sa iti doresti un echilibru intre viata personala si cea profesionala in cadrul oricarui job. Majoritatea angajatilor isi doresc acelasi lucru. Conform unui studiu initiat de Genesis Property, companie fondată de  Liviu Tudor, un procent de 68% dintre cei 1.307 de participanti la studiu sustine ca este important ca angajatorul sa implementeze actiuni pentru mentinerea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala, in special la nivel de spatiu si flexibilitate.

Alege spatii de lucru care incurajeaza starea de bine

Printre actiunile implementate de companii pentru obtinerea unui mediu de lucru sanatos, trebuie luata in calcul si amenajarea spatiilor fizice de lucru care sa incurajeze o stare de bine. Desi de cele mai multe ori neglijate, spatiile de lucru si modul in care sunt amenajate cladirile de birouri pot influenta modul in care se simt angajatii si felul in care interactioneaza.

De aceea, pentru a te bucura de un mediu sanatos si propice dezvoltarii, cauta sa lucrezi pentru o companie care pune accent pe spatiul in care isi desfasoara activitatea. Iata cateva caracteristici ale unui spatiu care incurajeaza starea de bine, pe care le poti folosi pentru a alege compania potrivita pentru tine:

  • ofera acces la lumina naturala prin intermediul unor ferestre inalte;
  • este amenajat folosind o paleta de culori neutre care au un efect calmant;
  • are un design modern, care incorporeaza plante verzi de interior.

Bucura-te de pauze constructive

Intr-un mediu de lucru sanatos si motivant, nici pauzele din timpul programului nu trebuie sa lipseasca, in special atunci cand iti desfasori activitatea in fata unui calculator, stand la birou. Iata cateva idei de activitati pe care le poti face intr-o pauza de 10-15 minute la job:

  • fa cateva exercitii de respiratie constineta care te ajuta sa te relaxezi si sa te concentrezi mai bine pe parcursul zilei;
  • mergi la o plimbare scurta in aer liber;
  • citeste o carte sau un articol interesant pentru o scurta evadare mentala;
  • socializeaza cu ceilalti colegi si schimbati idei si pareri;

Pentru a putea profita la maxim de pauzele de lucru, alege o companie care investeste in construirea unui mediu care promoveaza relaxarea. De exemplu, este ideal ca locul in care este situat spatiul de birouri sa ofere acces la parcuri, natura si spatii special amenajate pentru relaxare si interactiune.

Nu sari peste pauza de masa

Pe langa pauzele de relaxare de care ai nevoie periodic, este important sa aloci timp si pentru pauza de masa. Pentru a te putea deconecta pe deplin de la activitatile profesionale, ideal este sa iei masa intr-un spatiu special amenajat. Aici putem vorbi fie de o cantina, fie de restaurantele aflate in proximitatea biroului. Astfel de locuri nu numai ca iti permit sa iti reincarci bateriile pentru a avea o zi mai produciva, ci si promoveaza interactiunea dintre angajati, in timpul si in afara programului.

Daca iti doresti un astfel de mediu de lucru, orienteaza-te spre companii care au spatii inchiriate intr-un complex de birouri modern, care incurajeaza un mod de lucru aliniat la tendintele actuale.

Compania in care lucrezi si modul in care iti gestionezi activitatea la birou pot avea un impact mare asupra sanatatii tale. De aceea, alege o companie care pune accent pe echilibrul intre viata personala si cea profesionala si implementeaza ideile prezentate in acest articol pentru a te bucura de un stil de viata mai sanatos.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea