Cariera

# cursuri reconversie profesionala #reconversie profesionala #cursuri

Romanii, tot mai interesati de cursurile de reconversie profesionala

Contextul economico-social actual, alaturi de efectele pandemiei, determina tot mai multi romani sa faca cursuri de reconversie profesionala. Astfel, pana la finalul lunii septembrie 2022, peste 1.700 de persoane au absolvit cursuri acreditate de calificare profesionala la Scoala Rottaru, o crestere cu peste 45% fata de perioada similara a anului trecuta. Peste 80% dintre absolventi au urmarit reconversia profesionala, majoritatea fiind femei, cu varsta cuprinsa intre 30-40 de ani, cu studii medii.

Daca in 2021 cursantii optau pentru calificari in domenii precum design interior, stilist protezist unghii si gene sau cosmetician, anul acesta au fost preferate cursurile de cosmetician, design floral, respectiv specialist foto/video, arata datele Scolii Rottaru. 25% dintre cursanti revin pentru alte cursuri de formare profesionala conexe cursului initiat, iar 10% urmeaza cursuri de perfectionare.

“Preferintele pentru cursuri au urmat si anul acesta trendul setat de contextul socio-economic. In 2021 se urmareau cursuri din zona de beauty, care permiteau practicarea unei activitati in regim independent, dar si cursurile de design de interior, pe fondul nevoii de a reamenaja spatiile de acasa in contextul muncii hibrid si nu numai. Anul acesta, pe fondul reluarii evenimentelor mari, au crescut solicitarile pentru cursuri de fotografie, video si design floral. Constant a ramas interesul pentru cursul de cosmetician, dar, daca anul trecut scopul era de a porni pe cont propriu, anul acesta vine ca urmare a cresterii cererii de specialisti in piata, dupa ce clinicile de infrumusetare si-au reluat si chiar extins activitatea”, a explicat Mihaela Rotaru, fondator Scoala Rottaru.

Inclusiv oferta de Black Friday a fost mai accesata anul acesta fata de perioada similara din 2021, numarul cursurilor achizitionate in timpul promotiei fiind cu aproape 10% mai mare fata de anul trecut. Interesul spre zona de abilitati ce ofera posibilitatea pornirii unui business pe cont propriu imediat dupa absolvire se confirma, cele mai multe cursuri achizitionate fiind pentru design interior, design floral si videografie.

Peste 40.000 euro investiti in extindere

De altfel, cererea pentru cursuri autorizate, care asigura posibilitatea de a profesa imediat dupa absolvire fiind recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, a determinat si diversificarea portofoliului Scolii Rottaru, precum si investitii in extinderea spatiului. Astfel, numarul de cursuri autorizate a crescut la 24, de la 18 in 2021, la care se adauga 5 cursuri de perfectionare si de tip hobby.

De asemenea, la jumatatea anului trecut, Scoala Rottaru a deschis o noua locatie, cu un spatiu dedicat desfasurarii cursurilor de 200 metri patrati. Investitiile s-au ridicat la peste 40.000 de euro pentru primele 9 luni ale anului.

Crestere estimata pentru 2022: 55%

“Pana la finalul lunii septembrie, am avut peste 1.700 de cursanti, o crestere cu peste 45% fata de perioada similara din 2022, iar pana la finalul anului estimam o crestere totala de 55% fata de anul precedent. Tendinta de crestere este constanta, cu o diversificare tot mai mare a intereselor cursantilor pentru meserii noi. Cei mai multi isi doresc sa isi diversifice sursele de venit, sa realizeze pasii necesari spre reconversia profesionala sau sa inceapa sa lucreze in sistem freelance. Am remarcat inclusiv cresterea procentului de cursanti din zona corporate, care isi doresc sa faca o schimbare in cariera, iar aici cei mai multi cursanti sunt femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani, care se orienteaza spre cursuri din zona creativa – design interior, design floral sau videografie”, a mai precizat Mihaela Rotaru.

Pe fondul acestor tendinte, Scoala Rottaru a inregistrat o crestere de 30% in cifra de afaceri fata de perioada similara a anului trecut, iar pentru 2022 se estimeaza depasirea pragului de 400.000 de euro. Pentru 2023, Scoala Rottaru a planificat extinderea spatiului alocat cursurilor, dar si diversificarea portofoliului cu inca 6 cursuri autorizate, investitii estimate la 18.000 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea