Cariera

#colinde #companie #craciun #petrecere

Petrecerile de Craciun, momente de destindere devenite obligatie

Petreceri de companie, mini-petreceri de impodobit bradul, cantat de colinde, impartit de daruri – astfel se manifesta spiritul Sarbatorilor in aceasta perioada in firmele romanesti. In plus, o parte dintre sefi se gandesc si la copiii angajatilor pentru care organizeaza serbari cu mos Craciun si daruri.

Perioada din preajma Sarbatorilor este marcata de apropierea vacantei de Craciun si Anul Nou, de rapoartele de final de an, planurile pentru anul viitor, dar si mici evenimente in cadrul companiei care strang laolalta colegii din firma.

In cursul lunii decembrie companiile isi pregatesc petrecerile de companie, care se mai numesc si petreceri de Craciun sau petreceri de sarbatori, evenimente care au devenit in ultimii ani obligatorii in multe dintre firmele romanesti. Acestea sunt ocazii pentru angajati sa se cunoasca mai bine si sa vada cum sunt si in afara serviciului. "Multi dintre salariati isi aduc aminte tot anul de cheful de la petrecerea de Craciun a companiei. In timpul evenimentului se cunosc intr-un altfel de cadru decat cel formal de birou, isi vad sefii fara barierele ierarhice uzuale, cantand si dansand cot la cot cu ei", spune Gabriela Popescu, de la Pluri Consultants Romania, citata de Adevarul.

Fie ca au loc la munte, intr-un club sau intr-un restaurant, petrecerile de Craciun se desfasoara de obicei in functie de un buget stabilit inca din timpul anului la nivel de companie. “Depinde mult de mentalitatea directorului general, de buget si de politica firmei. In functie de numarul de angajati, bugetul pentru o astfel de petrecere variaza intre 1.000 si 50.000 de euro", declara pentru Adevarul Iuliana Badea, de la Lugera&Makler Romania.

De multe ori, mai ales in companiile mari, petrecerile se desfasoara in jurul unei teme deja stabilite. Astfel, concursurile, muzica dar si costumatiile au legatura cu aceasta tema, in jurul careia se invarte intreaga distractie.

Petrecerile se pot desfasura insa si la birou. “Lucrez la o firma mica de programare, unde sunt angajati numai barbati. Petrecerea de Craciun se face doar cu angajatii, fara sotii/prietene, probabil fiindca patronii sunt si ei barbati si vor sa ne simtim liberi sa facem ce vrem. Ba chiar firma ne plateste, la fiecare, drumurile cu taxiul, ca sa putem bea fara retineri. De obicei ne adunam la sediu, ne distram o ora-doua jucand Battlefield , Soldier of Fortune sau FIFA. Spre seara, plecam la un restaurant, ca sa mancam. De acolo mergem la o discoteca unde ramanem de obicei pana in zori. Toate bune si frumoase, doar ca patronii sunt tineri si ne duc la muzica house: dupa doua ore sunt pe cale sa surzesc. In primul an am si baut un pic cam mult, asa ca a doua zi m-a durut capul, iar nevasta nu mi-a vorbit o saptamana. Dar e fain, nu cred ca as lipsi de bunavoie de la acest party”, spune Adrian, project manager intr-io firma de software.

In cazul in care conducerea firmei nu vrea sa organizeze astfel de evenimente, se mai intampla ca salariatii sa puna “mana de la mana”, sa inchirieze o locatie unde sa sarbatoreasca impreuna. “Anul acesta vrem sa ne strangem nu doar noi, cei care suntem zi de zi impreuna la serviciu, ci si cei care au parasit firma in timpul acestui an. Asa ca am strans bani, am inchiriat un club si ne vom distra impreuna acolo in preajma Craciunului”, spune Cristina, initiatoarea unei intruniri intre vechii si actualii colegi dintr-o firma de Internet.

In interiorul companiilor angajatii pot face si mini-petreceri sau mici proiecte in care sa isi angreneze colegii. Fie ca se canta colinde, fie ca impodobesc impreuna bradul sau birourile firmei, salariatii au ocazia de a socializa si a se destinde. Se poate ca aceste evenimente sa necesite contributia financiara a colegilor, dar pot beneficia si de participare din partea conducerii firmei.

Momente de acest fel pot fi si mini-pretrecerile dedicate copiilor angajatilor. Micutii se pot cunoaste intre ei, dar au posibilitatea de a se bucura de cadouri primite de la Mos Craciun-ul firmei. Si aceste evenimente se constituie in modalitati de socializare si motivare a angajatilor, care reusesc astfel sa se si destinda.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea