Perioada din preajma Sarbatorilor este marcata de apropierea vacantei de Craciun si Anul Nou, de rapoartele de final de an, planurile pentru anul viitor, dar si mici evenimente in cadrul companiei care strang laolalta colegii din firma.
In cursul lunii decembrie companiile isi pregatesc petrecerile de companie, care se mai numesc si petreceri de Craciun sau petreceri de sarbatori, evenimente care au devenit in ultimii ani obligatorii in multe dintre firmele romanesti. Acestea sunt ocazii pentru angajati sa se cunoasca mai bine si sa vada cum sunt si in afara serviciului. "Multi dintre salariati isi aduc aminte tot anul de cheful de la petrecerea de Craciun a companiei. In timpul evenimentului se cunosc intr-un altfel de cadru decat cel formal de birou, isi vad sefii fara barierele ierarhice uzuale, cantand si dansand cot la cot cu ei", spune Gabriela Popescu, de la Pluri Consultants Romania, citata de Adevarul.
De multe ori, mai ales in companiile mari, petrecerile se desfasoara in jurul unei teme deja stabilite. Astfel, concursurile, muzica dar si costumatiile au legatura cu aceasta tema, in jurul careia se invarte intreaga distractie.
Petrecerile se pot desfasura insa si la birou. “Lucrez la o firma mica de programare, unde sunt angajati numai barbati. Petrecerea de Craciun se face doar cu angajatii, fara sotii/prietene, probabil fiindca patronii sunt si ei barbati si vor sa ne simtim liberi sa facem ce vrem. Ba chiar firma ne plateste, la fiecare, drumurile cu taxiul, ca sa putem bea fara retineri. De obicei ne adunam la sediu, ne distram o ora-doua jucand Battlefield , Soldier of Fortune sau FIFA. Spre seara, plecam la un restaurant, ca sa mancam. De acolo mergem la o discoteca unde ramanem de obicei pana in zori. Toate bune si frumoase, doar ca patronii sunt tineri si ne duc la muzica house: dupa doua ore sunt pe cale sa surzesc. In primul an am si baut un pic cam mult, asa ca a doua zi m-a durut capul, iar nevasta nu mi-a vorbit o saptamana. Dar e fain, nu cred ca as lipsi de bunavoie de la acest party”, spune Adrian, project manager intr-io firma de software.
In interiorul companiilor angajatii pot face si mini-petreceri sau mici proiecte in care sa isi angreneze colegii. Fie ca se canta colinde, fie ca impodobesc impreuna bradul sau birourile firmei, salariatii au ocazia de a socializa si a se destinde. Se poate ca aceste evenimente sa necesite contributia financiara a colegilor, dar pot beneficia si de participare din partea conducerii firmei.
Momente de acest fel pot fi si mini-pretrecerile dedicate copiilor angajatilor. Micutii se pot cunoaste intre ei, dar au posibilitatea de a se bucura de cadouri primite de la Mos Craciun-ul firmei. Si aceste evenimente se constituie in modalitati de socializare si motivare a angajatilor, care reusesc astfel sa se si destinda.