Cosuri cu produse traditionale , cutii cu cozonaci si sampanie, pachete cu bunatati, obiecte sau tichete valorice cu suma fixa – acestea sunt solutiile “de criza” pe care le au la indemana sefii firmelor care nu le pot oferi angajatilor de Craciun prime in bani. Desi aceste solutii erau deja aplicate de unele firme si inainte, in conditiile in care criza mondiala a inceput sa afecteze bugetele firmelor inainte de Sarbatori, ele pot deveni o idee de recompensare a angajatilor in aceasta perioada.
Pachetele de Sarbatori pot fi procurate de catre angajatori fie de la hiper-market-urile din tara, fie de pe Internet. Marile magazine le ofera cumparatorilor atat privati, cat si firmelor oferte fie sub forma de cosuri cu produse, traditionale sau nu, fie sub forma de tichete valorice- cadou pe care angajatii le pot primi si folosi pentru cumparaturi in respectivele magazine pana la o anumita data.
De la pachetele cu panettone si sampanie care pot fi achizitionate de la Metro cu 24 RON si pana la cosurile pline de bunatati ( produse traditionale din carne, cozonac, dulciuri, sampanie, vin) ce pot fi procurate de la Carrefour cu sume de pana la 500 RON, in functie de bogatia cosului, oferta pe care o au la dispozitie angajatorii este destul de extinsa. Inclusiv pe Internet, pe site-uri dedicate cadourilor (de exemplu fungift.ro), firmele pot gasi cadouri pentru angajati, pentru care pot obtine si discounturi si transport gratuit.
Oferta de Sarbatori pentru angajatori este variata
Aceleasi retele de super si hipermarket-uri ofera pentru firme promotii de tichete valorice cu suma fixa care se constituie in posibile cadouri de Craciun pentru angajati. Tot ce trebuie sa faca angajatorii este sa ia legatura cu respectivele magazine si sa comande un numar de tichete, cu care angajatii pot merge apoi la cumparaturi.
Acest lucru este privit in mod diferit de angajati, unii considerand acest lucru un cadou potrivit in aceasta perioada, in timp ce altii cred ca bucuria le este cumva ingradita. “Eu ma bucur daca primesc ceva cadou de Sarbatori. Anul trecut am primit de la job un cos mare mare, marca Carrefour, cu tot felul de produse in el, iar anul acesta am auzit ca vom primi tichete in valoare de vreo 3 milioane, tot de la Carrefour. Eu ma bucur, pentru ca e un cadou si pica foarte bine in aceasta perioada”, spune Irina Irimia, angajata a unei forme de publicitate din Capitala.
Nu de aceeasi parere este colega ei, Eugenia Tincu, care este de parere ca aceste cadouri sunt de fapt o ingradire a dreptului de cumparare a fiecaruia. “Eu nu am nici un Carrefour in zona unde locuiesc, asa ca mi-e foarte greu sa car cumparaturi tocmai de la un astfel de magazin. Ar fi fost bine sa ne fi dat acest cadou ori in bani, ori in bonuri valorice valabile si in alte magazine, ca sa le putem folosi si in alte parti”, considera aceasta.
Tichete si cadou , motivare pentru angajati
Tichetele cadou sunt o alta modalitate folosita de firme pentru a-si recompensa angajatii. Aceste bonuri cu valori fixe sunt oferite ca modalitate de motivare non-financiara angajatilor de catre firmele care vor in acest fel sa le ofere angajatilor cate o recompensa care nu este impozabila de catre stat.
Despre pachetele de Sarbatori se poate spune insa ca nu sunt numai “solutie de criza”. In anumite companii masura recompensarii angajatilor cu diverse cadouri in produse este una veche. “La noi in firma se primesc de multa vreme cadouri in produse, de cand am venit eu am luat in fiecare an cate un pachet cu dulciuri, cozonac, dar si produse semi-preparate din carne, iar colegii spun ca se dau deja de cativa ani”, spune Ada Radeanu, care explica acest mod de recompensare prin faptul ca in grupul din care face parte firma la care lucreaza detine si o fabrica de prelucrare a carnii.
Si tichetele cadou se ofera de cativa ani in Romania, firmele din tara noastra apeland la acest mod de recompensare pentru a reduce cheltuielile cu impozitul platit catre stat.