Cariera

#pensie #pensionare #stat #profesor #femeie #barbat #65 de ani

La Targu Mures exista prima femeie care se va pensiona la 65 de ani

femeie din tara noastra care se va pensiona la varsta de 65 de ani este profesoara de engleza si locuieste in Targu Mures . Cotidianul Romania libera publica in editia sa de astazi povestea romancei care a castigat in instanta dreptul de a iesi la pensie la aceeasi varsta cu barbatii, adica la 65 de ani si nu la 59, asa cum prevede legea care se aplica acum.

Angela Cotora este profesor titular de engleza la Colegiul National "Al. Papiu Ilarian" din Targu Mures si vrea sa continue sa predea cat mai este in putere. Si pentru ca si statul si institutia in care activeaza i se impotriveau, a apelat la varianta actiunii in instanta.

Astfel, in 2007, ea a deschis o la Tribunalul Mures, invocand in sprijinul cauzei sale legislatia europeana in materie, dar si OUG 67/2007 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati. Dupa aproape doi ani de judecata instanta i-a dat dreptate, ea devenind in acest fel prime femeie din Romania care se va pensiona la varsta de 65 de ani.

Conform ziarului citat, "Angela Cotoara a intrat in sistemul de invatamant in anul 1973, iar la Colegiul National "Al. Papiu Ilarian", unde este si titulara la catedra de limba engleza, lucreaza de zece ani. Ea se bucura de aprecierea elevilor, cu care participa aproape anual la proiecte finantate din fonduri europene. Angela Cotoara spune ca tocmai aceste proiecte europene au fost cele care i-au deschis ochii asupra faptului ca femeile din UE au dreptul de a se pensiona la aceeasi varsta cu barbatii".

Profesoara a marturisit pentru "Romania libera" ca din punctul ei de vedere o femeie trebuie sa poata alege daca iese la pensie la varsta de 60 de ani sau daca poate continua sa munceasca pana la 65 de ani. Ea a adaugat faptul ca o femeie care se pensioneaza la 59 de ani primeste o pensie cu 25% mai mica decat un barbat care se pensioneaza la 65 de ani, fapt care este discriminatoriu.

Prin aceasta decizie Colegiul National "Al. Papiu Ilarian" Targu Mures si Inspectoratul scolar Judetean Mures au fost obligate sa ii recunoasca acesteia dreptul de a-si continua activitatea ca profesor titular de limba engleza si sa incheie cu aceasta un act aditional de modificare a contractului de munca existent in sensul prelungirii contractului pana in octombrie 2014.

 

 

SURSA FOTO : Romania libera

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea