Cariera

#functionari #greva #proces #executiv #guvern

Functionarii publici, in greva de avertisment in aceasta dimineata

Functionarii publici, astazi dimineata in greva de avertisment. Peste 25 de mii de functionari din 350 de institutii publice din intreaga tara au aderat la aceasta masura de avertisment in semn de protest fata de masura taierii sporurilor care le erau acordate de catre stat, precizand faptul ca pe 9 martie vor declansa greva generala in cazul in care solicitarile nu le vor fi rezolvate.

La greva de avertisment au participat, conform precizarilor sindicalistilor din Sindicatului National al Functionarilor Publici(SNFP), functionarii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor, ai Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale, precum si personal din administratia publica.

Sindicalistii au anuntat ca se vor intalni cu reprezentantii Executivului pentru a discuta despre solicitarile pe care le au: mentinerea sporurilor, salarizarea corespunzatoare si protectia juridica a functionarilor publici din institutiile de control, dar si despre situatia celor care urmeaza sa fie disponibilizati . In cazul in care in urma negocierilor cu guvernantii nu se va ajunge la rezolvarea problemelor pe care acestia le au, functionarii promit ca vor declansa greva generala pe 9 martie.

Seful SNFP a anuntat ca va cere Executivului incadrarea persoanelor disponibilizate pe alte posturi sau plata a zece salarii compensatorii , precizand ca in perioada de criza, acesti oameni nu isi mai pot gasi alte locuri de munca.

Sindicatul care ii reprezinta pe functionarii publici a anuntat in ultimele zile ca functionarii publici vor protesta fata de proiectul de Ordonanta care le va taia sporurile prin greva si vor apela la darea in judecata a statului, la nivel individual. Astfel, statul roman s-ar putea trezi cu peste 1 milion de procese cu angajatii din domeniul bugetar, pe tema taierii sporurilor, procedeu care ar fi impotria prevederilor Codului muncii.

Proiectul de Ordonanta care prevede eliminarea sporurilor acordate bugetarilor a intrat vineri in dezbatere publica pe site-ul Ministrului Muncii. Astfel, ar urma sa fie eliminate sau recalculate prima de 75% pentru functionarii publici care lucreaza cu fonduri europene, procentul de 10% cu care se putea majora salariul de baza al observatorilor care verifica contractele de achizitie publica, salariul de merit pe anul in curs, premiile pentru toate categoriile de personal din autoritatile si institutiile publice, sporul de limba straina si cel pentru conditii vatamatoare, indemnizatia de 20% pentru membrii comisiilor de solutionare a contestatiilor, precum si indemnizatia celor care asigura secretariatul acestor comisii.

Vor mai fi eliminate si sporurile consilierilor pentru afaceri europene, vor fi introduse praguri maxime pana la care sefii institutiilor pot acorda indemnizatiile de conducere, sporul pentru complexitatea muncii (pana la 25%) pentru auditorii interni, indemnizatia de 15% pentru personalul care face cercetare administrativa in comisiile de disciplina, dar si indemnizatia de 10% pentru cei care asigura secretariatul tehnic al comisiei de disciplina pentru functionari publici .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea