Cariera

#liber-profesionist #cariera

Cum sa faci primii pasi spre o cariera de liber profesionist

Ce bine ca nu mai traim in vremurile in care terminam o facultate si apoi gaseam un loc de munca de unde sa iesim la pensie fie ca eram pe deplin multumiti sau nu.

 

In zilele noastre joburile sunt mult mai la indemana si la fel si oportunitatile de a le schimba cu ceva care ne face cu adevarat placere.

O alta parte buna a acestei mobilitati care ne este la indemana este ca putem sa testam mai multe domenii si sa vedem ce ni se potriveste cu adevarat, pentru a putea merge mai departe pe acel drum. Astfel, cresc sansele de a fi multumiti de alegerea pe care am facut-o si, in caz ca nu, putem oricand sa gasim un loc de munca undeva unde sa ne regasim, sau putem schimba complet profesia. Exista numeroase cursuri acreditate cu ajutorul carora poti face acest lucru. Daca iti doresti o meserie/ specializare cu cerere mare si venituri pe masura, noi iti recomandam sa urmezi un curs de expert in achizitii publice. Trebuie sa stii ca orice institutie a Statului (primărie, minister, instituții de cultură etc) achizitioneaza bunuri, servicii si lucrari de la operatorii economici (firme private) exclusiv prin platforma electronica SEAP. Pentru ca organizatia ta sa fie inregistrata in acest sistem noi iti recomandam sa participi la un curs de formare autorizat in domeniul achizitiilor publice si sa iti obții un certificat acreditat cu care poti profesa in acest domeniu. Iar daca perspectiva de a lucra intr-o institutie publica a Statului Român este ceea ce iti doresti, atunci trebuie sa stii ca acest curs ANC este obligatoriu.

Primii pasi spre o cariera de liber profesionist

A fi liber profesionist avea, pana acum cativa ani, o insemnatate nu tocmai pozitiva. Insa acum situatia sta exact invers si cei care o iau pe aceasta cale sunt incurajati si stimati de catre cei din jur. Mai mult decat atat, tot mai multe femei au ales sa mearga pe acest drum, care le da posibilitatea sa imbine viata personala cu cea profesionala mult mai armonios.

A lua o decizie in legatura cu locul de munca nu este intotdeauna usor, insa noi iti recomandam sa fii atent la urmatorii pasi care speram sa iti ofere o alta perspectiva asupra cautarii.

1. Stabileste ce anume te nemultumeste la locul de munca actual

Acesta este un pas deosebit de important atunci cand vine vorba sa pleci de la un loc de munca. Daca, insa, motivele sunt unele nu foarte bine intemeiate, ci mai degraba de moment, atunci poate ar fi cazul sa amani o vreme schimbarea.

Stim, cu totii ne enervam la job, insa conteaza mult cum aceste stari ne afecteaza productivitatea pe temen mediu si lung. Trage aer in piept si nu lua decizii pripite.

2. Gandeste-te daca ai vreun hobby pe care sa il transformi in job

Cea mai usoara metoda de a lucra pe cont propriu este de a gasi ceva ce iti place si de a transforma acel hobby in cariera.

Sau poate de-a lungul anilor lucrati intr-un anumit loc ai descoperit domenii adiacente care iti fac placere. Exploreaza posibilitatile cu care intri in contact, atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

3. Gaseste resurse de invatare

Din fericire, resursele de invatare sunt acum mult mai la indemana si poti sa primesti in urma cursurilor absolvite diplome acreditate, fara sa stai cate cel putin trei ani in facultate. Informatia primita este la fel de valoroasa si vine de la experti in domeniu care, pe langa ca sunt buni profesori, lucreaza activ in domeniile respective si cunosc de la firul ierbii atat oportunitatile, cat si greutatile de care ai putea sa te lovesti.

Acum poti sa participi la curs de expert in achizitii publice, IT, fotografie, manager de proiect, contabilitate. Toate acestea au loc online, asa ca distanta fizica nu mai este o problema care sta intre tine si cunoastere.

4. Bucura-te de toate beneficiile pe care noul job ti le aduce

Chiar daca nu vrei sa te arunci de la inceput cu capul spre o noua cariera, poti sa aloci studiului si mai apoi profesarii cateva ore pe zi doar. Dupa o perioada in care te simti confortabil sa faci asta, poti sa te bucuri in totalitate de noul job.

Daca alegi, de exemplu, sa lucrezi ca si consultant, atat pentru afaceri de stat, cat si pentru unele private, vei avea avantajul sa lucrezi cate ore doresti, intr-un interval de timp pe care il alegi tu, si sa te bucuri in acelasi timp si de venituri suficiente.

Flexibilitatea este unul dintre cele mai mari avantaje pe care viata de liber profesionist in orice domeniu ti le aduce si, odata ce vei constientiza cat de mult bine iti aduce in viata, cu greu te vei mai intoarce la loc de munca rigid, cu limite stricte.

Alege sa investesti in tine si vei vedea cum atat viata profesionala, cat si cea personala ti se vor schimba!

FOTO: unsplash.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea