Legislativul si Executivul roman au hotarat la finalul anului trecut ca din acest an romanii sa aiba mai multe zile libere, considerate sarbatori legale. Astfel, conform noii legi, incepand cu acest an numarul zilelor libere ocazionate de sarbatori legale va ajunge la 11, dupa cum urmeaza: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, ziua de 15 august, 1 decembrie si primele doua zile de Craciun.
Zile libere noi de la stat
Noile sarbatori introduse in calendarul liberelor pentru angajati sunt prima si a doua zi de Rusalii(sarbatoare care in calendarul crestin ortodox poarta numele de Pogorarea Sfantului Duh) si ziua de 15 august, respectiv Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mare. Ziua de Sfanta Maria a fost declarata nelucratoare in urma interventiei presedintelui Traian Basescu, care si-a motivat demersul prin faptul ca 15 august este o sarbatoare declarata legal nelucratoare in alte zece tari europene: Germania, Franta, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia si Portugalia. In plus, nu trebuie uitat faptul ca statisticile elaborate de Evidenta Populatiei aratau faptul ca in tara noastra traiesc peste 2,2 de milioane de romani care isi serbeaza onomastica cu ocazia zilei de Sfanta Maria.
Toamna nu le aduce angajatilor romani nici un liber legal, astfel ca urmatoarea zi libera va fi de 1 decembrie, mai precis intr-o marti. Finalul anului le va aduce romanilor Craciunul, cu primele doua zile libere vinerea si sambata. In cazul in care guvernul sa declare si ziua de 30 noiembrie libera, angajatii romani, mai ales cei “de la stat” ar putea ajunge la o minivacanta de patru zile.
Liberele sunt motiv de sarbatorit
Masura introducerii unor noi zile libere ii bucura pe romani, care sunt de parere ca orice zi libera nu poate fi decat sa fie motiv de sarbatoare. “O zi pe care o petrec cu familia sau cu prietenii este intotdeauna binevenita, ma ajuta sa ma relaxez, sa ma rup de ritmul de fiecare zi de la birou. Cate o pauza din cand in cand chiar e necesara pentru creierele care muncesc”, spune Mircea, programator in cadrul unei firme de software.
De aceeasi parere este si Marian, sofer de taxi in Capitala. “Daca seful o sa-mi dea liber pe 15 august, poate o sa pot si eu sa-mi fac ziua de onomastica mea, chiar daca pana acum nu tineam ziua asta, ci pe aia din septembrie. Dar daca e zi libera, o facem si pe asta”, marturiseste acesta.
Romania, printre tarile cu cele mai putine zile libere in Europa
Desi are inca trei zile libere recunoscute prin lege in plus, tara noastra are mai putine sarbatori legale decat ceilalti membri din Uniunea Europeana. Tari precum Ungaria, Bulgaria,Grecia, Italia, Spania au fie 13, fie 14 sarbatori legale intr-un an. In comun cu aceste tari, romanii au acum Craciunul, Pastele, Ziua Muncii (serbata la 1 mai), servarea zilei nationale, Sfanta Maria de pe 15 august si Rusaliile. Alte tari au in plus sarbatori cu caracter local, zile care reprezinta serbarea unui anume eveniment cu insemnatate in calendarul tarii respective (de exemplu Franta sarbatoreste Ziua Victoriei din Al Doilea Razboi Mondial pe 8 mai, Ungaria, Izbucnirea Revolutiei Maghiare din 1848, pe 15 martie etc.). In plus, in tari precum Spania, Franta sau Italia, fiecare zona sau comunitate poate instaura sarbatori locale, care se respecta doar in acea zona, perioada in acre cei care muncesc acolo sarbatoresc stand acasa.