Dupa ce primele etape, respectiv aplicarea cu dosarul alcatuit din CV, scrisoare de atentie, scrisoare de recomandare, dar si primul interviu s-au incheiat cu succes, incepe probabil o etapa mai dificila decat primele, in care candidatul se intreaba “oare ce mai urmeaza, ce trebuie sa mai fac?”. Iar daca raspunsul la aceste intrebari vine sub forma unei invitatii la un al doilea interviu , cu atat mai bine.
Insa lucrurile nu sunt atat de simple precum par. La acest candidatul trebuie sa pastreze buna impresie pe care a lasat-o dupa primul interviu, poate chiar sa o imbunatateasca. Ar trebui, in plus sa faca dovada cunostintelor sale, de aceea si in acest caz “pregatire si atentie” ar trebui sa fie cuvintele de ordine.
Iar daca in timpul primului interviu a trebuit demonstrata compatibilitatea dintre posibilul angajator si personalitatea viitorului angajat, in acest caz candidatul va trebui sa convinga, mai ales prin faptul ca abilitatile si cunostintele pe care le detine sunt exact ceea ce cauta respectiva companie. In cadrul acestui al doilea interviu este posibil ca intervievatul sa fie supus unui test sau probe practice.
Nici in acest caz candidatul nu trebuie sa uite de atentia la detaliile precum aspectul fizic si comportament. Este posibil ca la acest interviu candidatul sa fie prezentat si altor colegi, pentru a-I fi testate capacitatile de relationare intr-un mediu nou. Tot in timpul acestei etape este posibil sa fie discutate aspecte financiare detaliate, acum fiind un moment propice si pentru intrebarile din partea candidatului.
Primul si al doilea interviu se pot desfasura cu aceeasi persoana sau cu persoane diferite. Daca la cel de al doilea candidatul va avea in fata acelasi intervievator ca si prima data, va avea un avantaj, in sensul unui confort, care insa nu va reduce din importanta care ar trebui sa ii fie acordata acestei etape. In cazul in care la cel de al doilea interviu de angajare intervievatorul este unul nou, acesta se asteapta ca lucrurile bune pe care le-a auzit deja de la primul intervievator sa ii fie confirmate. Asa ca impresia pe care candidatul trebuie sa o creeze trebuie sa fie una puternica.
In plus, este posibil ca cel de-al doilea interviu sa aduca candidatul fata in fata cu persoane cu o pozitie “mai sus” pe scara ierarhica a companiei. Asa ca acestia ii pot cere candidatului sa sustina interviul in engleza sau sa sustina o prezentare, pot deveni parte a unei simulari de vanzari, a unei situatii de criza sau se pot afla fata in fata cu un test de personalitate.
Si cum fiecare lucru pe care il face candidatul va fi analizat si pus in balanta, acesta ar trebui sa manifeste atentie la fiecare detaliu. Pentru ca pana la urma scopul final al acestor interviuri este pentru un angajator sa observe mai atent candidatii care au ramas si sa ii aleaga pe cei care vor primi jobul.