Boli

#prevenire alzheimer #vaccin alzheimer #alzheimer

Vaccinul care te protejeaza de Alzheimer. Scade considerabil riscul de imbolnavire

Cercetarile in domeniul medical, in ceea ce priveste boala Alzheimer progreseaza cu dificultate. Cu toate acestea, un nou studiu de amploare arata ca riscul de imbolnavire poate scadea considerabil cu ajutorul unui vaccin.

Vaccinul care scade riscul de Alzheimer cu 40%

Tratamentul pentru boala Alzheimer a fost marea balena alba a cercetarii medicale, numeroase tratamente care s-au dovedit a fi promitatoare pe animale esuand ulterior in testele clinice, in timp ce progresele in materie de vaccinuri sunt lente. Mai multe studii sugereaza ca am putea avea o versiune partiala a unui vaccin chiar sub nasul nostru, acesta fiind utilizat de zeci de ani. Este vorba despre vaccinul antigripal. 

Un studiu de anvergura, publicat in Journal of Alzheimer's Disease a aratat ca vaccinul antigripal scade cu pana la 40% sansele de imbolnavire cu Alhzeimer.

Studiul a comparat aproape 936.000 de persoane cu varsta de peste 65 de ani care fusesera vaccinate impotriva gripei intre 2009 si 2015, cu un numar identic de persoane cu acelasi profil demografic care nu fusesera vaccinate. Patru ani mai tarziu, 5,1% din grupul celor vaccinati fusesera diagnosticati cu Alzheimer, dar cifra era de 8,5% in randul celor nevaccinati - vaccinarea a fost asociata cu 40% mai putine cazuri.

Cu toate acestea, in absenta unui lant de cauzalitate confirmat, nu poate fi exclusa posibilitatea ca un alt factor sa fie responsabil. Acum intrebarea este daca vaccinarea protejeaza, de fapt, creierul sau daca un factor de confuzie este responsabil. Ar putea fi un simptom de prediagnosticare a bolii Alzheimer rezistenta la vaccinare sau faptul de a fi prea dezorganizat pentru a ajunge la medic?

Autorii au incercat sa rezolve acest aspect prin potrivirea pacientilor din cele doua grupuri pentru a fi cat mai asemanatori posibil din punct de vedere demografic, al consumului de alte medicamente si al altor afectiuni. Autorul principal, profesorul Paul Schulz, de la Universitatea din Texas, considera ca acest lucru este suficient pentru a avea incredere ca vaccinarea este o cauza a statutului ulterior fara Alzheimer.

"Deoarece exista dovezi ca mai multe vaccinuri pot proteja de boala Alzheimer, ne gandim ca nu este un efect specific al vaccinului antigripal.

In schimb, credem ca sistemul imunitar este complex, iar unele modificari, cum ar fi pneumonia, il pot activa intr-un mod care agraveaza boala Alzheimer. Dar alte lucruri care activeaza sistemul imunitar pot face acest lucru intr-un mod diferit - unul care protejeaza de boala Alzheimer. In mod clar, avem mai multe de invatat despre modul in care sistemul imunitar inrautateste sau imbunatateste rezultatele in aceasta boala.", a explicat Paul Schulz, potrivit iflscience.com.

Desi s-a dovedit ca vaccinarea antigripala scade riscul de Alzheimer, nu a trecut inca suficient timp pentru a determina daca vaccinarea impotriva coronavirusului are acelasi efect. 

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare