Boli

#alergie ambrozie #ambrozie #alergie

Ce este alergia la ambrozie si cum o poti gestiona

Alergia la ambrozie reprezinta o reactie alergica aparuta la contactul cu polenul acestei plante, care este prezent in aer in iulie-august si poate persista pana in octombrie. Simptomele alergiei sunt stranutul, dificultatile de respiratie, manifestarile cutanate, mancarimile la nivelul ochilor, nasului si in gat.

Multe tipuri de alergii se manifesta similar. La aparitia simptomelor, este necesara consultatia de alergologie, pentru a stabili cu exactitate cauza acestora. Iata cum gestionezi eficient alergia la ambrozie.

Urmareste prognoza pentru polen

Multe platforme meteo furnizeaza si informatii despre calitatea aerului. In sezonul alergiei la ambrozie, foloseste acest truc pentru a afla nivelul de polen din aer in zona ta.

Daca este posibil, evita sa iesi din casa in zilele sau in intervalul orar cu un nivel ridicat de polen de ambrozie. De obicei, acesta este crescut intre orele 10-15. Poti incerca sa iti organizezi activitatile de exterior in functie de acest lucru.

Tine sub control puritatea aerului din locuinta

Chiar daca nu iesi din casa, aerul ajunge in interiorul locuintei prin intermediul ferestrelor. Ce variante ai pentru a-ti aerisi casa fara sa fie „contaminata” cu polen de ambrozie?

Tine geamurile inchise si utilizeaza aerul conditionat cu filtru HEPA (filtru special conceput pentru a retine particulele de polen).

Foloseste plase de geam anti-polen.

Opteaza pentru un purificator de aer cu filtru HEPA.

Scapa de polen cand te intorci in casa

Acest alergen ramane pe haine si in par, iar apoi poate fi usor transferat pe canapele sau lenjeria de pat. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il faci cand te intorci in casa este sa faci un dus si sa te schimbi in haine curate. Cele purtate trebuie puse direct in cosul cu rufe murdare.

Nu usca rufele afara

Cel mai simplu si mai natural este sa uscam rufele afara. Aerul ofera un iz de prospetime incomparabil cu alte metode de uscare. Totusi, polenul se asaza pe materialele textile si va produce simptome odata ce luam contact cu ele, chiar daca acestea sunt spalate. Ce alternative ai?

Foloseste un uscator electric de rufe

Intinde hainele pe un suport in casa (dupa ce te asiguri ca aerul din locuinta e pur)

Evita alimentele care pot declansa simptome

O serie de alimente pot declansa sau agrava manifestarile alergiei la ambrozie. Urmatoarele sunt de evitat:

  • Bananele
  • Pepenele galben
  • Ceaiul de musetel
  • Semintele de floarea-soarelui
  • Mierea

Ia medicamente pentru alergie

Bineinteles, poti utiliza si medicamentele antialergice prescrise de medic, cum ar fi spray-uri nazale pentru imbunatatirea respiratiei si ameliorarea mancarimilor. Medicul iti poate prescrie si medicamente cu administrare orala.

Este important sa le utilizezi doar la recomandarea doctorului si sa nu abuzezi de acestea. Gestionarea alergiei la ambrozie presupune in principal evitarea contactului cu alergenul. Substantele farmaceutice pot doar sa amelioreze simptomele, nu sa vindece alergia.

Daca ai fost diagnosticat cu alergie la polenul de ambrozie, incearca aceste metode pentru a gestiona cu succes afectiunea. Daca inca nu ai un diagnostic, insa prezinti simptome sugestive, adreseaza-te medicului pentru investigatii. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare