Boli

#cancer #cancer san #mituri cancer

Top 5 mituri despre cancerul la san

Cancerul la san este prima cauza a deceselor in randul femeilor din Romania si una dintre cele mai comune cauze ale mortalitatii feminine in lume. In aceste conditii, nu este de mirare ca in jurul acestei afectiuni s-au nascut tot felul de mituri. Conform medicului Marc Hurlbert, directorul executiv al unuia dintre cele mai mari programe de prevenire a cancerului la san la nivel mondial, aceste mituri nu fac altceva decat sa creeze panica in randul femeilor si sa distraga atentia de la lucrurile cu adevart importante in ceea ce priveste aceasta boala teribila.

Astfel, el a realizat un top al celor mai comune mituri despre cancerul la san.


1. Cancerul la san apare doar la femeile in varsta

Este adevarat ca probabilitatea aparitiei cancerului la san este de cateva ori mai mare in cazul femeilor cu o varsta avansata, insa acest lucru nu inseama ca femeile tinere sunt ferite de aceasta boala. Doar ca, in cazul lor, incidenta este usor mai mica. Tocmai de aceea, inca de la varsta de 20 de ani, femeile sunt sfatuite sa mearga la medic pentru un examen la san, apoi sunt sfatuite sa-si faca ecografii si mamografii.


2. Daca nu au fost cazuri de cancer la san in familie, nu faci boala

Fals, sustine Dr Marc Hurlbert. Intre 85-90% dintre cazurile de cancer la san apar la femei care nu au aceasta boala in istoricul familiei, astfel ca acest mit nu se sustine. Ce este adevarat este faptul ca daca in familie exista persoane cu cancer la san, riscul de a face boala creste.


3. Un nodul la san inseamna automat ca ai cancer

Nici acest mit nu se sustine. Aproximativ 80% dintre nodulii care se formeaza la nivelul sanilor sunt benigni, adica necancerosi. Ei apar, de obicei, din cauza schimbarilor hormonale sau a altor probleme de sanatate, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie ignorati. Palparea sanilor si examinarea specializata sunt esentiale in acest caz.


4. Antiperspirantele si deodorantele cauzeaza cancerul la san

Conform organizatiei The American Cancer Society, nu exista studii care sa arate ca exista vreo legatura intre cancerul la san si utilizarea antiperspirantelor sau a deodorantelor.


5. Sutienele cu sarma favorizeaza cancerul la san

In lume exista mitul conform caruia sutienele cu sarma ar favoriza cancerul la san, din cauza ca apasa pe nodulii limfatici, dar nu exista studii care sa sustina aceasta teorie, conform medicului Marc Hurlbert.

Sursa foto: jewishexponent.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului