Boli

#tratament #sanatate #depresie #ora de iarna #sanatate ora de iarna

Ora de iarna: Cum iti afecteaza sanatatea lumina artificiala excesiva

Trecerea la ora de iarna nu iti influenteaza doar factura la energie electrica, ci si sanatatea, sustin specialistii. Astfel, expunerea in mod excesiv la lumina artificiala poate avea un impact negativ considerabil asupra organismului, insa, din fericire, exista si cateva metode prin care poti contracara efectele nocive, de la alegerea becului potrivit la plimbarile in aer liber.

Expunerea la lumina artificiala mareste riscul de boli cronice

Un raport stiintific inaintat in 2012 de catre Comisia Europeana a concluzionat ca expunerea la lumina artificiala in timpul noptii mareste riscul unei palete largi de afectiuni severe, de la obezitate la diabet, depresie si cancer.

Un studiu recent, realizat asupra a 2.000 de voluntari, a dezvaluit, totodata, ca barbatii care lucreaza in ture de noapte prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer la prostata, in timp ce femeile au cu 60% mai multe sanse de a dezvolta cancer mamar, in aceleasi circumstante.

Si totusi, de ce lumina artificiala este atat de nociva? Deoarece, sustine profesorul Richard Stevens, epidemiolog in cadrul Universitatii din Connecticut, electricitatea nu a intrat decat relativ recent (aproximativ acum 100 de ani) in vietile oamenilor, iar organismul uman nu a avut ragazul necesar pentru a-si dezvolta mecanismele adaptative necesare gestionarii luminii artificiale.

"Expunerea la lumina puternica dupa apus este complet nenaturala", sustine expertul. "Pana relativ de curand, nu aveam parte de acest tip de lumina - iar situatia nu face decat sa deregleze mecanismele interne ale organismului", a completat Richard Stevens, citat de publicatia Daily Mail.

Ritmul circadian, principalul mecanism intern afectat

Ceasul biologic natural al organismului poate fi dat peste cap de expunerea la lumina artificiala, intrucat acesta are rolul de a mentine trupul alert in timpul zilei, respectiv de a induce relaxarea necesara somnlui la lasarea noptii, prin eliberarea de hormoni specifici.

Tot ceasul biologic regleaza metabolismul grasimilor, presiunea arteriala si glicemia. Nu este de mirare, asadar, ca orice dereglare a acestuia are consecinte severe asupra organismului, marind riscul de diabet, obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si depresie.

Modalitati de a combate efectele nocive ale luminii artificiale

Exista o serie de modalitati prin care impactul negativ al expunerii la lumina artificiala excesiva poate fi combatut, sustine Richard Stevens. Astfel, o varianta ar putea fi diminuarea intensitatii luminii, cu precadere in dormitor, cat si alegerea unui bec rosu, intrucat studiile au demonstrat ca lumina rosie exercita cea mai mica influenta asupra ritmului circadian.

Nu in ultimul rand, expunerea indelungata la lumina naturala este, la randul ei, foarte importanta. Cele mai multe beneficii la ofera lumina din primele ore ale zilei - asadar, plimbarile de dimineata sau savurarea micului dejun in apropierea ferestrei pot avea un impact pozitiv major asupra ritmului circadian al organismului.

Sursa foto: hypersonic55.wordpress.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare