Boli

#enzime digestive #enzime #digestie

Top 5 enzime digestive care usureaza digestia si tranzitul intestinal dupa mesele copioase de Sarbatori

Mesele bogate de Sarbatori si atmosfera voioasa parca ne duc intr-o alta lume, astfel ca uitam de griji, stres si, in unele cazuri, de micile „reguli de alimentatie”. Astfel, ajungem sa consumam excesiv anumite alimente care ingreuneaza intregul proces digestiv, ducand la un disconfort abdominal neplacut, care ne poate strica energia si buna dispozitie. Poti avea grija ca astfel de evenimente sa nu te afecteze prin consumul de suplimente care iti asigura aportul a 5 enzime digestive de top, pentru o sanatate digestiva optima!

 

Top 5 enzime digestive

Enzimele digestive sunt substante proteice specializate, produse de organismul nostru, care ajuta la descompunerea alimentelor ingerate in molecule mai mici, pentru a optimiza absorbtia acestora si utilizarea lor de catre organism. Au un rol esential in sustinerea procesului digestiv, facilitand transformarea alimentelor complexe in substante nutritive simple: carbohidratii se transforma in glucoza, proteinele in aminoacizi si grasimile in acizi grasi si glicerol.

Acestea sunt produse de diverse organe (in principal de pancreas, dar si de stomac si de intestinul subtire) si sunt eliberate in diferite zone ale tractului digestiv. Prin actiunea de transformare, enzimele digestive faciliteaza absorbtia substantelor nutritive in sange si utilizarea lor ulterioara de catre organism.

Principalele 5 enzime digestive sunt urmatoarele:

- amilaza: produsa de glandele salivare si de pancreas, ajuta la descompunerea amidonului din alimentele care contin carbohidrati, pentru a finaliza procesul de transformare a carbohidratilor in zaharuri simple, absorbabile, precum glucoza;

- proteaza: produsa in principal de stomac si pancreas, contribuie la descompunerea proteinelor in peptide si aminoacizi si contribuie la absorbtia nutrientilor si a aminoacizilor in organism;

- lactaza: prezenta in intestinul subtire, ajuta la descompunerea zaharurilor complexe (lactoza, zaharoza, maltoza) in zaharuri simple (glucoza si galactoza), permitand absorbtia eficienta a acestora in sange;

- lipaza: produsa in principal de pancreas si eliberata in intestinul subtire atunci cand consumam alimente grase, descompune grasimile in substante mai mici (acizi grasi si glicerol), facilitand absorbtia si metabolizarea acestora;

- celulaza: produsa in cantitati limitate de corpul nostru, contribuie la descompunerea fibrelor si a celulozei, facilitand eliberarea nutrientilor.

Disconfortul digestiv de Sarbatori

Deficitul de enzime digestive, cunoscut drept insuficienta enzimatica, apare atunci cand organismul nostru nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de enzime digestive sau cand activitatea acestora este redusa. Astfel de situatii duc la o digestie incompleta a nutrientilor din alimentele ingerate si, ulterior, la probleme digestive, precum balonare, flatulenta, crampe abdominale, diaree, constipatie sau senzatie de stomac plin.

Persoanele cu tulburari pancreatice (pancreatita, fibroza chistica) se confrunta destul de des cu insuficienta enzimatica. Poate aparea si la persoanele cu infectii sau inflamatii ale tractului gastrointestinal, boala celiaca nedetectata, boli somatice, deficiente de nutrienti si intolerante alimentare (in special la lactoza si gluten). De asemenea, poate fi influentata si de factori genetici, stres excesiv, fumat, sarcina sau imbatranire.

In schimb, in perioada sarbatorilor, insuficienta enzimatica poate fi declansata si de diversi factori asociati meselor imbelsugate de Sarbatori: excesul alimentar (in special de alimente grase, grele, uleioase sau bogate in zahar), mestecarea necorespunzatoare a alimentelor si inghitirea rapida (prevenind digestia usoara), consumul de alimente care pot declansa disconfort abdominal si alte probleme digestive. In astfel de situatii, productia obisnuita de enzime digestive nu face fata alimentelor pe care le consumam, ceea ce duce la o digestie greoaie si la un disconfort neplacut cauzat de problemele gastrointestinale.

Beneficiile CosmEnzime® cu DigeZyme®

CosmEnzime® cu DigeZyme® este un supliment alimentar natural, de origine non-animala, care stimuleaza procesul de refacere a enzimelor digestive. Se bazeaza pe un complex multi-enzimatic brevetat - DigeZyme®, care contine amilaza, proteaza, lactaza, lipaza si celulaza. Aceste 5 enzime de top, dozate la niveluri optime, actioneaza pentru a sustine descompunerea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor in nutrienti benefici organismului.

Suplimentul alimentar CosmEnzime® cu DigeZyme® este aliatul optim de care ai nevoie de Sarbatori, fiind recomandat pentru a ameliora disconfortul gastrointestinal si toate simptomele asociate acestuia, precum indigestie, balonare, gaze, crampe abdominale, diaree, senzatie de greata si varsaturi. Promoveaza digestia usoara si tranzitul intestinal optim pentru a asigura un confort digestiv ideal de sarbatori. De asemenea, ajuta si la mentinerea sanatatii intestinului si a functiei de bariera a acestuia, reducand in acelasi timp inflamatia asociata diverselor tulburari digestive (sindromul colonului iritabil, reflux gastroesofagian). Nu in ultimul rand, faciliteaza absorbtia mai usoara a nutrientilor in cazul persoanelor cu intolerante alimentare.

Pentru confort digestiv general, se poate lua 1 capsula vegetala de CosmEnzime® cu DigeZyme® pe zi, cu un pahar cu apa. In schimb, in cazul perioadelor de Sarbatori, se poate lua punctual 1 capsula dupa masa, in caz de balonare, flatulenta, arsuri la stomac, reflux gastric, senzatie de greata, varsaturi sau durere/disconfort abdominal. Nu se recomanda persoanelor cu ulcer gastric sau ulcer doudenal activ, nici celor cu afectiuni pancreatice severe. Femeile insarcinare sau care alapteaza si persoanele care iau deja orice alt medicament sau supliment trebuie sa discute intai cu medicul curant, inainte de a lua acest supliment alimentar.

Pentru a beneficia din plin de efectele CosmEnzime® cu DigeZyme® si a avea o digestie usoara in timpul sarbatorilor, acest supliment alimentar trebuie asociat si cu niste reguli de baza privind consumul de preparate de sarbatori:

- evita portiile mari si mesteca bine si incet alimentele (fara a vorbi in timp ce mesteci);

- evita sau limiteaza consumul excesiv de grasimi si zahar, dar si de alcool, bauturi carbogazoase, cafea si guma de mestecat (poate cauza balonare);

- ia pauze scurte dupa fiecare masa si, daca se poate, fa putina miscare (exercitii simple sau o plimbare in aer liber), pentru a stimula digestia;

- evita sa iei cina prea tarziu seara, intrucat acest lucru va ingreuna procesul de digestie;

- in caz de afectiuni gastrointestinale preexistente, evita alimentele iritante.

Inainte de perioada sarbatorilor, ia toate masurile pentru a te asigura ca oferi sistemului digestiv sprijinul de care are nevoie pentru a face fata meselor copioase. Te poti baza pe suplimentul alimentar CosmEnzime® cu DigeZyme® de la COSMO PHARM® pentru un confort digestiv complet, fara indigestia si balonarea care sa iti strice buna dispozitie de sarbatori!

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare