Boli

#dermatita atopica #anotimp rece #dermatita

Dermatita atopica in anotimpurile reci: sfaturi si recomandari

Dermatita atopica este o afectiune cronica a pielii care cauzeaza uscaciune, mancarime si inflamatie si ale carei simptome pot deveni mai severe in anotimpurile reci, cand temperaturile sunt scazute si umiditatea redusa.[1] Pentru a proteja pielea in timpul sezonului rece, este important sa se ia masuri adecvate de ingrijire. Mai jos vei descoperi cateva sfaturi si recomandari in acest sens. 

Alege cu atentie produsele de ingrijire a pielii

Alegerea produselor potrivite pentru ingrijirea pielii este esentiala. Unele ingrediente prezente in produsele de ingrijire pot agrava simptomele dermatitei atopice, asa ca este important sa fii constient de ce contin aceste produse si sa eviti iritantii sau alergenii potentiali.[1][2]

Daca nu esti sigur ce produse sa alegi sau daca ai nevoie de recomandari personalizate, este intotdeauna o idee buna sa consulti un dermatolog. El pot recomanda produsele si tratamentele cele mai potrivite. Este o recomandare valabila pentru oricine se confrunta cu dermatita atopica - copii si parinti

Aplica creme sau balsamuri hidratante cel putin o data pe zi

Hidratarea zilnica a pielii este cruciala pentru mentinerea sanatatii si confortului pielii afectate de aceasta afectiune, in special in anotimpurile reci.

Pielea uscata si deshidratata este mai susceptibila la iritatii si inflamatii, ceea ce poate agrava simptomele dermatitei atopice. Prin urmare, este important sa mentinem nivelul optim de hidratare al pielii, chiar si atunci cand simptomele nu sunt prezente. Aplicarea regulata a cremei sau balsamului hidratant ajuta la mentinerea pielii hidratate si reduce riscul de aparitie a simptomelor.

In sezonul rece, cand pielea are tendinta de a se usca mai mult, este recomandat sa aplicam produse hidratante cel putin de doua ori pe zi. Aceasta poate ajuta la mentinerea nivelului de hidratare al pielii si la prevenirea aparitiei simptomelor neplacute asociate cu dermatita atopica.[1][2]

Poarta haine calduroase, dar care ii permit pielii sa respire

Atunci cand suferi de dermatita atopica, alegerea hainelor potrivite poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii pielii tale in timpul sezonului rece. Este important sa acorzi atentie materialelor pe care le alegi pentru a evita iritatiile si exacerbarea simptomelor. Unele materiale sintetice, precum nylonul sau poliesterul, pot provoca disconfort si inrautatirea simptomelor. In schimb, materialele naturale, cum ar fi bumbacul sau inul, sunt mai blande cu pielea si permit acesteia sa respire.

Pentru a mentine confortul termic in sezonul rece, este recomandat sa te imbraci in straturi. Acest lucru permite reglarea temperaturii corpului si evitarea transpiratiei excesive, care poate agrava simptomele dermatitei atopice. Primul strat de imbracaminte, care vine in contact direct cu pielea, ar trebui sa fie realizat dintr-un material respirabil si usor, cum ar fi bumbacul.[1]

Evita baile fierbinti

Baile fierbinti pot fi relaxante, dar, in realitate, pot agrava simptomele dermatitei atopice. Apa fierbinte elimina uleiurile naturale ale pielii, ceea ce duce la uscarea acesteia. Pielea uscata poate provoca aparitia unor fisuri, care faciliteaza intrarea bacteriilor si a altor agenti iritanti, agravand astfel inflamatia si mancarimea specifice dermatitei atopice.

Pentru a preveni uscarea excesiva a pielii si agravarea simptomelor dermatitei atopice, este recomandat sa optezi pentru apa calduta in locul apei fierbinti, sa limitezi timpul petrecut in dus sau baie la 5-10 minute si sa folosesti un produs de curatare special creat pentru pielea sensibila, uscata, cum este LIPIKAR - gel de dus. Dupa baie, este important sa aplici imediat un produs hidratant pe piele.[1][2]

Foloseste un umidificator

Folosirea unui umidificator poate fi deosebit de benefica pentru persoanele care sufera de dermatita atopica, in special in sezonul rece, cand aerul devine uscat. Umidificatoarele ajuta la mentinerea unui nivel optim de umiditate in incapere, ceea ce poate reduce uscaciunea si iritarea pielii asociate cu aceasta afectiune. Nu uita insa sa-l cureti periodic.[1]

Dermatita atopica poate fi mai severa in anotimpurile reci, dar cu o ingrijire corespunzatoare simptomele pot fi tinute sub control. Tine cont de sfaturile si recomandarile de mai sus pentru a-ti proteja pielea si a evita declansarea unui puseu de dermatita atopica. 

Bibliografie: 

  1. Califano, Julia. „Eczema in Cold Weather: How to Prevent Winter Flares”, Everyday Health, 17 Nov. 2022, www.everydayhealth.com/eczema/ways-to-prevent-atopic-dermatitis-eczema-flares-in-cold-weather/. Accessed 19 Oct. 2023.
  2. Silver, Natalie. „7 Treatments for Winter Eczema Flare-Ups”, Healthline, 24 Mar. 2016, www.healthline.com/health/skin-disorders/winter-eczema-treatment. Accessed 19 Oct. 2023.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului