Boli

#tratament potrivit # testare genomica in cancer #testare cancer # pacienti cancer

Testarea genomica in cancer - o sansa in plus la un tratament potrivit pentru pacienti

Cancerul apare si se dezvolta in corp in urma unor mutatii in structura ADN si/sau ARN a celulelor, care afecteaza functionarea si cresterea normala a acestora, ducand la declansarea bolii1. Tipul de cancer este insa unic pentru fiecare pacient in parte, acesta depinzand de tipul mutatiei, numarul acestor mutatii sau localizarea in corp2,3. Astfel, chiar daca doi pacienti au acelasi tip de cancer, cu aceeasi localizare, deoarece mutatiile care apar in aceste cancere vor fi diferite, este posibil ca acesti pacienti sa aiba nevoie de tratamente personalizate.

 

Pentru a identifica aceste mutatii unice in celulele canceroase se poate efectua un test genomic pentru cancer care poate analiza dintr-o data sute de gene legate de cancer4. Acest tip de testare are sanse mai mari de a identifica un tratament tintit, personalizat, pentru fiecare caz in parte. In plus, un test genomic poate identifica mai multe tipuri de mutatii, ceea ce poate scurta timpul de asteptare al pacientilor  pana la diagnosticul corect si inceperea tratamentului. 

Astfel, in urma efectuarii acestui test, medicul primeste un raport cu mutatiile identificate, posibile terapii asociate si studii clinice aflate in derulare, potrivite pentru profilul individualizat al cancerului de care sufera pacientul.

 „Viitorul in oncologie apartine personalizarii tratamentului, pentru fiecare pacient in parte. Alegerea celor mai bune optiuni terapeutice nu se poate face fara teste de diagnostic de ultima generatie. Testele genomice pot reduce incertitudinea cu privire la optiunile de tratament, ajutand astfel pacientii sa evite tratamentul inutil sau care nu aduce beneficii.”, a declarat Dr. Vlad Croitoru, medic specialist oncolog, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti.

„Pentru mine, ca medic oncolog, profilarea genomica imi permite sa identific tratamente specifice tumorii unice a pacientului si imi ofera incredere in schema terapeutica aleasa pentru acesta.”, a declarat Dr. Irina Cazacu, medic specialist oncolog, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti.

Aceste teste pot fi prelucrate atat din tesut, cat si din sange5, pot fi folosite in mai multe tipuri de cancer si pot fi efectuate pe baza unei recomandari din partea medicului oncolog. Pacientii din Romania pot avea acces la teste genomice de profilare comprehensiva pentru cancer, ca de exemplu,  cele dezvoltate de catre compania Foundation Medicine, detinuta de grupul Roche. Pana in prezent, peste 1 milion de pacienti din intreaga lume au avut oportunitatea sa poata beneficia de un raport personalizat, potrivit tipului de cancer de care sufera, in urma rezultatelor testelor realizate de compania Foundation Medicine. 

Pentru mai multe informatii, pacientii se pot adresa medicului curant sau pot accesa site-ul www.foundationmedicine.ro

1American Cancer Society Glossary. Cancer. Available at:www.cancer.org/cancer/understanding-cancer/glossary.html

2Baumgart M et al. Am J Hematol Oncol 2015; 11: 10–13.

3Schwaederle M, Kurzrock R. Oncoscience 2015; 2: 779–780.

4Dong L, et al. Curr Genomics 2015;4:253-63.

5National Cancer Institute. The NCI Dictionary of Cancer Terms: Biopsy. [Internet; cited 2023 May]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare