Boli

#tehnologie laser #stomatologie

Tehnologia cu laser in stomatologie: de ce tot mai multi medici opteaza pentru utilizarea acestei metode inovatoare

In ultimii ani, tehnologia laser a revolutionat numeroase domenii ale medicinei, iar stomatologia nu face exceptie. Tehnicile realizate cu ajutorul laserului sunt din ce in ce mai folosite de profesionistii din domeniul stomatologiei, pentru precizia si eficienta lor. Descopera mai jos care sunt principalele beneficii ale tehnicilor asistate cu laserul in procedurile din practica stomatologica moderna. Precizie si abordare minim invaziva

Unele dintre motivele cheie pentru utilizarea in crestere a tehnicilor cu laserul in stomatologie sunt precizia si natura minim invaziva a acestora. Cu ajutorul laserului pot fi vizate in mod selectiv zone specifice, fapt care permite medicilor stomatologi, de exemplu, sa pastreze structura sanatoasa a unui dinte in timp ce indeparteaza eficient o carie sau il pregatesc pentru o restaurare. Un exemplu in acest sens poate sa fie aplicarea unui pivot dentar, pentru care este nevoie, in prealabil, de efectuarea unui tratament de canal. Ce este un pivot dentar? Acesta este un dispozitiv medical folosit pentru refacerea unui dinte care prezinta leziuni importante - carie, fractura -, dar a carui radacina nu a fost distrusa. Multe studii au demonstrat eficienta completarii tratamentului de canal cu laserul dentar, in etapa de dezinfectare, crescand astfel sansele de reusita ale lucrarii endodontice. In general, abordarea tintita a tehnicilor cu laserul se traduce printr-un disconfort mai mic resimtit de pacient si printr-o perioada de vindecare mai scurta. 

Reducerea durerii si anxietatii

Procedurile stomatologice traditionale implica adesea utilizarea unor instrumente zgomotoase, care pot provoca anxietate si disconfort pacientilor. Printre beneficiile laserului in stomatologie se numara faptul ca ofera o experienta mai confortabila. Energia laserului sigileaza terminatiile nervoase si reduce semnalele de durere. Aceasta inseamna mai putine dureri postoperatorii si un proces de recuperare mai bland pentru pacient. Acest beneficiu este deosebit de important in cazul pacientilor care sufera de anxietate sau de sensibilitate dentara, deoarece laserul poate ajuta la reducerea disconfortul din timpul tratamentului.

Vindecarea mai rapida si un risc redus de infectie

S-a demonstrat ca laserul promoveaza o vindecare mai rapida si reduce riscul de infectii postoperatorii. Raza laser sterilizeaza zona de tratament, reducand nivelul de bacterii si riscul de infectie. In plus, laserul stimuleaza raspunsul natural de vindecare al organismului prin cresterea fluxului de sange catre zona tratata, accelereaza procesul de regenerare a tesuturilor si reduce inflamatia.

Precizie imbunatatita in procedurile efectuate pe tesuturi moi

Tehnicile laser sunt utilizate pe scara larga in diferite proceduri asupra tesuturilor moi, de exemplu, gingivectomia si gingivoplastia, in tratamentul bolilor gingiilor si in frenectomii. Laserul ofera o precizie sporita, permitand stomatologilor sa indeparteze excesul de tesut gingival sau sa remodeleze linia gingiilor. Aceasta precizie asigura rezultate estetice optime, reducand in acelasi timp sangerarea si nevoia de suturi. Pacientii prezinta un risc mai redus de inflamatie, iar timpul de recuperare este mai scurt in comparatie cu metodele traditionale.

Sangerare si inflamatie minime

Energia laserului coaguleaza vasele de sange in timpul procedurilor, reducand in mare masura sangerarea. Acest lucru nu numai ca ofera un camp chirurgical mai clar pentru stomatologi, dar imbunatateste si confortul pacientului si reduce nevoia de interventii postoperatorii. In plus, precizia laserului are ca rezultat inflamarea minima a zonei, ceea ce duce la o recuperare mai confortabila pentru pacienti.

Care sunt principalele tipuri de tratament cu laser

Printre cele mai comune proceduri asistate cu laserul se numara:

  • obturatia de canal - laserul este folosit pentru a elimina zona cariata si a pregati dintele pentru plomba. Totusi, laserul nu poate fi folosit pe un dinte care este deja plombat.
  • bolile gingivale - laserul este folosit pentru remodelarea gingiilor si eliminarea bacteriilor
  • biopsii si indepartarea tesuturilor afectate de leziuni
  • albirea dintilor.

Utilizarea tehnicilor asistate cu laserul a transformat domeniul stomatologiei, oferind numeroase beneficii atat medicilor stomatologi, cat si pacientilor. Precizia si natura minim invaziva a laserului permit medicilor sa ofere tratamente mai confortabile si mai eficiente. De cealalta parte, reducerea durerilor, scurtarea procesului de vindecare si riscul redus de infectii contribuie la o experienta generala mai buna a pacientului.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare