Boli

#adictie #romani #zahar #viciu #alcool

Romanii, campioni la consumul de zahar si alcool, in Europa. Adictiile de care nu pare ca vom scapa vreodata

 

Romania se afla pe primul loc in Europa la consumul de zahar si alcool. Studiile au inregistrat la finalul anului 2022 ca tara noastra are o crestere cu 40% la consumul de bauturi alcoolice fata de anul trecut. De asemenea, studiile arata si ca romanii se afla printre cei mai mari consumator de zahar din lume si locul 1 in Europa. Media nationala este de 30 de kilograme pe an pe cap de locuitor. 

"Eu cred ca, intr-o democratie liberala autentica, cetatenii trebuie consultati si nu constransi, ca trebuie sa adopte o conduita corecta atunci cand vorbim de sanatatea noastra, ca nu intotdeauna ceea ce consumam zilnic sunt si cu influenta sanatoasa. Imi doresc o abordare unitara, cu politici tintite catre diferite categorii. 

De multe ori vedem la televizor ca nu trebuie sa consuma, sare, ca excesul de tutun dauneaza. Dar e greu sa ne adaptam si sa constientizam. Nu trebuie sa uitam ca fumatul este un indicator pentru cancerul de san, obezitatea are la baza o alimentatie necorespunzatoare.", spune senatoarea Nicoleta Pauliuc.

"In ziua de astazi, adictia a devenit o obisnuita sociala"

Psihologul Constantin Cornea a explicat faptul ca adictia in zilele noastre a devenit o obisnuinta sociala. 

"In ziua de astazi, adictia a devenit o obisnuita sociala si atunci ar trebui sa iesim din aceasta zona, in care credem cumva ca este normal sa fumam zilnic, sa consumam alcool sau de ce nu sa consumam droguri. Sunt sigur ca peste 80% din populatia peste 14 ani, daca s-ar evalua, ar descoperi ca este cu un pas, daca nu cu ambele picioare, intr-o adictie", a spus specialistul.

De asemenea, mai spun specialistii, pentru ca oamenii sa inteleaga cat de nocive sunt pentru sanatate consumul de zahar, alcool sau tutun este nevoie de educatie. 

"Noi am precizat faptul ca la nivel de stat nu e usor de gestionat, pentru ca la nivel de stat cultura are nevoie de cel putin un interval de 100 de ani.", a spus Cristina Nicolescu, conferentiar SNSPA.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare