Boli

#sanatate #cancer # tumori canceroase #porumb modificat genetic

Studiu: Porumbul modificat genetic provoaca tumori canceroase

Intr-un studiu publicat recent intr-o revista de specialitate, o echipa de oameni de stiinta au dezvaluit ca soarecii care au consumat porumb modificat genetic timp de 2 ani au dezvoltat diverse tipuri de cancer si tumori.

Echipa de cercetatori, condusa de profesorul Gilles-Eric Seralini de la Universitatea din Caen, a realizat cel mai amplu studiu pe cobai, in care au evaluat modificarile in urma consumului de porumb modificat genetic.

Un organism modificat genetic este un organism al caror caracteristici genetice au fost alterate prin inserarea de gene de la alte organisme. Monsanto, o companie cu sediul in Statele Unite, este cel mai mare producator de seminte modificate genetic.

Porumbul cu care au fost hraniti cobaii este una dintre cele cateva varietati de porumb modificat genetic produs de aceasta companie. Acest tip de porumb este rezistent chiar si la ierbicidele produse de aceeasi companie. Astfel, atunci cand un intreg lan de porumb a fost stropit cu acest ierbicid, toate plantele vii au murit, in afara de acest porumb modificat genetic.

Organismele, bombardate cu microparticule

Pentru a modifica genetic o samanta, compania Monsanto a inserat un microorganism care rezista la substantele chimice din ierbicide. Acest proces este denumit "bombardament cu microparticule" si este aplicat tesuturilor si celulelor plantelor.

Cercetatorii au dezvaluit ca soarecii care au consumat cantitati mari de porumb modificat genetic si au baut apa cu ierbicide produse de aceasta companie au murit.

Acest studiu este cel mai mare si amplu studiu realizat pe soareci privind efectele secundare ale organismelor modificate genetic. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de doi ani, durate medie de viata a unui soarece.

Efectele secundare ale consumului de porumb modificat genetic asupra soarecilor au fost in mare parte concentrate asupra rinichilor si ficatului. Astfel, cercetatorii sunt de parere ca organismele modificate genetic induc o stare toxicitate hepatorenala. Aceste substante nu au fost insa niciodata consumate de oameni, in special pe o perioada mare de timp, astfel ca efectele asupra omului sunt necunoscute.

Rozatoarele hranite cu porumb modificat genetic au dezvoltat tumori de marimea unei mingi de ping pong. Aceasta veste a socat intreaga lume in doar o zi, iar Parlamentul European discuta posibilitatea excluderii de pe piata a produselor modificate genetic.

Specialistii au declarat ca primele tumori la rozatoare au aparut in a patra luna de tratament, adica la o luna dupa ce companiile inceteaza sa mai testeze organismele modificate genetic. Tumorile au fost in principal mamare in cazul femelelor si la piele in cazul masculilor.

Cei care au demarat acest studiu sunt de parere ca tumorile care au aparut la sobolani pot aparea si la oameni. La om poate sa produca ca si la mamiferele de experienta tumori maligne, reducerea duratei de viata, afectiuni ale ficatului, pancreasului sau a glandelor endocrine.

Si in Romania au fost cultivate aproximativ 200 de hectare cu porumb modificat genetic. Cel mai multe culturi sunt in judetele Arada, Braila, Dolj, Timis si Ilfov.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare