Boli

#sanatate #cancer #cauze cancer

Cauzele cancerului explicate pe intelesul tuturor

Deodorantele, sutienele, apele de gura sunt doar cateva dintre produsele pe care le folosim zilnic care par sa fie in stransa legatura cu declansarea cancerului. Care este insa adevarul?

De care lucruri trebuie sa ne ferim si ce trebuie sa facem pentru a fi sanatosi? Iata mai jos cateva dintre cele mai controversate cauze ale cancerului, explicate de specialisti.

Indulcitorii artificiali. In anul 1950, atunci cand au aparut pentru prima oara bauturile cu indulcitori artificiali, numeroase persoane cu probleme de greutate au salutat aceasta inventie. Insa, studiile efectuate in laboratoare, au aratat ca unele tipuri de indulcitori, precum ciclamatul, favorizeaza declasanrea cancerului. In scurt timp, in Statele Unite ale Americii, ciclamatul a fost interzis. Dupa ciclamat, a venit randul zaharinei, care cauza numeroase tumori.

Insa, pana in zilele noastre nu s-a demonstrat ca zaharina sau ciclamatul cauzeaza cancer. In ultima perioada, pe lista neagra se afla si aspartamul, dar in continuare nu sunt dovezi clare ca declanseaza cancer.

Apa de gura. De-a lungul timpului, numeroase studii au evidentiat legatura dintre aceste produse si cancerul oral. Aceste produse afecteaza tesuturile orale care sunt mult mai sensibile la substantele cancerigene, precum cele care se gasesc in tigari.

Specialistii sunt insa de parere ca aceste studii nu sunt destul de intemeiate. De exemplu, acestea nu evidentiaza riscurile produselor cu un continut mai mare de alcool. Apa de gura este un produs sigur, daca este folosit corespunzator, adica pentru clatirea de 2 ori pe zi a gurii. Nu trebuie in niciun caz inghitite.

Statine. Medicamentele care contin statine sunt prescrise pentru a reduce nivelul de colesterol. Numeroase studii au investigat efectele secundare ale anumitor tipuri de statine, precum lovastatine, simvastatine, pravastatine, fluvastatine sau atorvastatine. In doze mari aceste medicamente declansau diferite tipuri de cancer, inclusiv de san, colon si prostata.

Insa, un studiu amplu realizat in 2008 a dezvaluit ca nu aceste medicamente sunt responsabile pentru declansarea cancerului, ci nivelul mare de colesterol din sange.

Antiperspirante si deodorante. In urma cu 10 ani, un mesaj viral le atentiona pe femeile din toata lumea ca folosirea antiperspirantelor poate cauza cancer de colon. De atunci, specialistii au fost de parere ca aluminiul si conservantii din antiperspirante sunt responsabili pentru numeroase dereglari.

Aceste ingrediente imita hormonii estrogeni, care in cantitati mari maresc riscul de cancer de san. Atunci cand folosim astfel de produse este recomandat sa le evitam pe cele care contin parabeni, chimicale care declanseaza diferite tumori.

Sutiene. Femeile din intreaga lume au avut un adevarat soc in 1995, atunci cand a aparut cartea "Dressed to Kill", scrisa de un cuplu de antropologi. Acestia sustineau ca femeile care poarta sutien in mod regulat prezinta un risc mult mai mare de cancer de san. Autorii mai sustineau ca sutienele favorizeaza acumularea de toxine periculoase care cauzeaza cancer.

Specialistii in domeniu sustin insa ca nu a fost demonstrata niciodata legatura intre cancerul de san si sutiene. Alti factori de risc, precum varsta, greutatea si mostenirea genetica, sunt responsabili pentru cancerul de san.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare