Boli

#dublare numar diabetici #crestere numar diabetici #studiu #diabet

STUDIU! Peste 1,3 miliarde de adulti vor avea diabet pana in 2050! Numarul diabeticilor se dubleaza

Un studiu ingrijorator arata ca numarul persoanelor care vor suferi de diabet, la nivel mondial, se asteapta sa se dubleze, cu cresteri in fiecare tara si in fiecare grupa de varsta pana in 2050, potrivit unor cercetari care atribuie aceasta tendinta in crestere rapida nivelurilor ridicate de obezitate si inegalitatilor in domeniul sanatatii.

 

Noile estimari prevad ca numarul va creste de la 529 de milioane in 2021 la peste 1,3 miliarde in 2050. Nicio tara nu este asteptata sa inregistreze o scadere a ratei de diabet in urmatorii 30 de ani, potrivit unui studiu publicat in The Lancet si The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Expertii au descris datele ca fiind alarmante, afirmand ca diabetul depaseste majoritatea bolilor la nivel global, reprezentand o amenintare semnificativa pentru oameni si pentru sistemele de sanatate.

"Diabetul ramane una dintre cele mai mari amenintari pentru sanatatea publica in ziua de astazi si se va extinde agresiv in urmatoarele trei decenii in fiecare tara, grupa de varsta si sex, reprezentand o provocare serioasa pentru sistemele de sanatate la nivel mondial", a declarat dr. Shivani Agarwal, de la Montefiore Health System si Albert Einstein College of Medicine din New York.

Separat, ONU a prezis ca pana in 2050 populatia lumii va ajunge la aproximativ 9,8 miliarde. Aceasta sugereaza ca pana atunci unul din sapte oameni vor trai cu diabet.

"Diabetul de tip 2, care reprezinta majoritatea cazurilor de diabet, este in mare parte prevenibil si, in unele cazuri, potential reversibil daca este identificat si gestionat la inceputul bolii. Cu toate acestea, toate dovezi indica faptul ca prevalenta diabetului creste la nivel mondial, in principal din cauza cresterii obezitatii.", au scris cerceatorii studiului.

Rasismul structural experimentat de grupurile etnice minoritare si "inechitatea geografica" accelereaza ratele de diabet, boala, afectiuni si decese in intreaga lume, au declarat autorii.

Persoanele din comunitatile marginalizate au mai putine sanse sa aiba acces la medicamente esentiale precum insulina si au un control mai slab al glicemiei, o calitate mai scazuta a vietii si o speranta de viata redusa.

Pandemia a amplificat inechitatea diabetului la nivel global. Persoanele cu diabet aveau un risc de doua ori mai mare sa dezvolte infectii grave cu Covid-19 si sa moara, in comparatie cu cele fara diabet, in special in randul grupurilor etnice minoritare, au afirmat autorii.

Cercetarea descrie modul in care efectele pe scara larga si adanc inradacinate ale rasismului si inechitatii duc la un impact inegal asupra prevalentei diabetului la nivel global, asupra ingrijirii si rezultatelor clinice. Asta deoarece nu toata lumea are acces la informatie, la alimente sanatoase si, mai ales, la ingrijiri medicale de inalta calitate. Acest lucru se va resimti mult mai intens in urmatorii ani.

"Politici rasiste precum segregarea rezidentiala afecteaza locul in care oamenii traiesc, accesul lor la alimente suficiente si sanatoase si servicii de ingrijire a sanatatii. Acest sir de inechitati in crestere in ceea ce priveste diabetul duce la diferente semnificative in ingrijire si rezultate clinice pentru persoanele din grupurile etnice si rasiale dezavantajate istoric, inclusiv negri, hispanici si indigeni.", a declarat coautorul Leonard Egede de la Medical College of Wisconsin.

Conditiile structurale din locurile in care oamenii traiesc si lucreaza au efecte negative pe termen lung si transgenerationale asupra rezultatelor diabetului in intreaga lume, conform cercetarii.

"Este vital ca impactul factorilor sociali si economici asupra diabetului sa fie recunoscut, inteles si inclus in eforturile de reducere a crizei globale a diabetului.", a declarat Dr. Alisha Wade, coautoare si profesor asociat la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, potrivit theguardian.com.

Diabetul, tot mai frecvent in cazul persoanelor sub 40 de ani

Asociatia caritabila Diabetes UK a afirmat anterior ca numarul ridicat de persoane supraponderale sau obeze - aproximativ 64% dintre adultii din Anglia - se traduce intr-o crestere a cazurilor de diabet de tip 2.

Afectiunea devine tot mai frecventa in randul celor sub varsta de 40 de ani si in zonele in care exista niveluri ridicate de privatiune.

Reprezentantii Diabetes UK au declarat ca factorii de risc ai diabetului de tip 2 sunt "multipli si complecsi" si includ varsta, istoricul familial, etnia si greutatea.

"Acest studiu important subliniaza amploarea crizei diabetului cu care ne confruntam, atat in Marea Britanie, cat si in intreaga lume.

Etnicitatea ta, locul in care traiesti si venitul tau afecteaza sansele tale de a dezvolta diabet de tip 2, ingrijirea pe care o primesti si sanatatea ta pe termen lung, iar acestea sunt toate interconectate.

Nevoia unei actiuni concertate interguvernamentale pentru a aborda inegalitatile in prevalenta si rezultatele diabetului, precum si conditiile subiacente ale sanatatii precare, cum ar fi saracia si obezitatea, nu a fost niciodata mai mare sau mai urgenta.", declara Chris Askew, directorul executiv al Diabetes UK.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare