Boli

# primul caz confirmat # boala transmisa de animale # medici in alerta #febra q #oameni #infectie

Primul caz de febra Q din Romania! Medicii sunt in alerta! Ce trebuie sa stii despre aceasta maladie

In comuna Osorhei din judetul Bihor, o femeie care locuieste in apropierea unei ferme cu oi a fost diagnosticata cu infectie cu febra Q, o boala transmisa de la animalele domestice.

 

Femeia, in varsta de 51 de ani, a acuzat simptome respiratorii asemanatoare greipei si a a cerut ajutor medical la spital, unde medicii au confirmat ca este vorba despre o zoonoza si au informat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor pentru a initia o ancheta la ferma suspectata ca fiind sursa infectiei.

„Este vorba despre o pacienta in varsta de 51 de ani, care a avut simptome respiratorii asemanatoare gripei si pneumoniei. S-a prezentat la ambulatoriul sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean, unde i s-a pus diagnosticul de febra Q pe baza clinica, avand tuse persistenta si dificultati de respiratie. Analizele facute ulterior au confirmat, ieri, diagnosticul clinic, prin cresterea parametrului IgM si IgG, adica a nivelului imunoglobulinei M si G. In prezent, starea pacientei este buna si a si fost externata”, a declarat directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Bihor, dr. Daniela Rahota.

Medicul a precizat ca febra Q este o zoonoza, adica este o boala transmisa de animale domestice, cum ar fi oile, bovinele sau caprele. Agentul patogen este bacteria Coxiella Burnetti, si patrunde in organismul gazda prin inhalarea de aer contaminat.

Medicul a explicat ca febra Q reprezinta o zoonoza, adica o boala transmisa de animale de ferma precum oi, bovine sau capre. Contaminarea se face prin inhalarea aerului contaminat. Boala este declansata de bacteria Coxiella Burnetti, chiar daca simptomele sunt asemanatoare cu cele virale.

„Pacienta a spus ca locuieste in apropierea unei ferme care are si un saivan de oi, asa ca am anuntat DSVSA sa faca o verificare la fata locului”, a mai spus directoarea DSP Bihor.

Seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bihor, dr. Remus Motoc, a confirmat ca exista suspiciunea ca saivanul din Osorhei este focarul zoonozei si ca in acest moment ancheta este in curs de desfasurare.

Dr. Remus Motoc, seful Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor, a confirmat ca exista o suspiciune clara ca ferma cu oi din Osorhei este sursa principala a zoonozei. In prezent este in desfasurare o ancheta pentru a confirma aceast ipoteza.

„Colegii s-au deplasat la fata locului si au prelevat probe, pentru ca a fost deschisa o ancheta epidemiologica. Atunci cand aceasta va fi finalizata, o sa putem comunica rezultatul”, a spus dr. Motoc.

Ce este febra Q? Cauze, simptome, tratament

Febra Q, cunoscuta si sub denumirea de febra Q sau coxieloza, este o boala infectioasa cauzata de bacteria Coxiella burnetii. Aceasta afectiune este considerata o zoonoza, deoarece poate fi transmisa de la animalele domestice la oameni.

Cauze

Cauzele febrei Q sunt legate de contactul direct sau indirect cu animalele infectate, in special cu oi, bovine si capre. Bacteria Coxiella burnetii se gaseste in secretiile si excretiile acestor animale, cum ar fi laptele, urina si fecalele. Oamenii pot fi expusi la bacterie prin inhalarea aerului contaminat sau prin ingestia alimentelor sau apei contaminate.

Simptome

Simptomele febrei Q pot varia de la forme usoare pana la cazuri severe. De obicei, boala debuteaza cu simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, dureri musculare, oboseala si dureri de cap. In unele cazuri, pot aparea si simptome respiratorii, precum tuse persistenta si dificultati de respiratie. Uneori, febra Q poate evolua catre o forma mai grava, care implica afectarea ficatului, a plamanilor sau a sistemului nervos central.

Tratament

Tratamentul febrei Q consta in administrarea de antibiotice, de obicei timp de mai multe saptamani. De asemenea, este importanta gestionarea simptomelor si sustinerea pacientului in perioada de recuperare. In cazurile severe sau complicate, poate fi necesara spitalizarea pentru monitorizarea atenta si tratamentul adecvat.

Prevenirea infectarii cu febra Q

Pentru a preveni infectarea cu febra Q, este recomandata luarea unor masuri de precautie adecvate. Acestea includ igiena riguroasa, cum ar fi spalarea regulata a mainilor, evitarea contactului direct cu animalele bolnave sau cu produsele lor, precum si respectarea regulilor de igiena alimentara.

FOTO: freepik.com, emergency-live.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare