Boli

#studiu ingrijorator #romania #studiu #obezitate

Studiu ingrijorator! 2 din 4 romani sunt supraponderali si obezi

Obezitatea devine o problema tot mai raspandita in randul populatiei adulte din Romania, cu 2 din 4 persoane fiind supraponderale, conform unui studiu recent. Analiza realizata in cadrul unui proiect de screening al sanatatii cardiometabolice in tara arata ca stilul de viata haotic, lipsa activitatilor fizice si alimentatia nesanatoasa sunt factorii principali care contribuie la aceasta situatie ingrijoratoare.

 

Conform datelor obtinute, 2 din 4 adulti cu varste cuprinse intre 38 si 58 de ani se confrunta cu supraponderabilitate sau obezitate, in timp ce 6 din 10 sunt sedentari. Aceasta analiza a scos la iveala preocupari majore in ceea ce priveste sanatatea populatiei romanesti in ansamblu.

Persoanele afectate de aceasta problema nu desfasoara activitati fizice regulate si nu acorda atentie dietei lor, fiind adeptele unui stil de viata nesanatos. In plus, s-a constatat ca 58% dintre adulti analizati sunt femei, in timp ce 42% sunt barbati. Toti acestia au utilizat o aplicatie speciala pentru a afla gradul de risc cardiovascular pe care il prezinta in urmatorii 10 ani, in functie de stilul lor de viata si starea actuala de sanatate.

"Aceste date alarmante subliniaza importanta mentinerii unui stil de viata sanatos si adoptarea unor obiceiuri alimentare si de activitate fizica corespunzatoare. Aproape jumatate din bolile cardiovasculare sunt rezultatul unei diete nesanatoase", a declarat dr. Gabriel Tatu Chitoiu, medic primar in cardiologie si colaborator al proiectului DAHNA, citat de Mediafax.

Este evident ca este necesara o mai mare constientizare in randul populatiei cu privire la importanta adoptarii unui stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie echilibrata si activitate fizica regulata. Autoritatile si profesionistii din domeniul sanatatii trebuie sa implementeze masuri de educare si promovare a unui stil de viata sanatos, astfel incat sa se reduca incidenta obezitatii si a bolilor cardiovasculare in randul populatiei adulte din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare