Boli

# risc de cancer #consum vin #cancer #vin

STUDIU! O sticla de vin pe saptamana, la fel de periculoasa precum fumatul! Risc de CANCER!

Un pahar de vin dupa masa este benefic pentru sanatate. Gresit! Cel mai recent studiu arata ca o sticla de vin pe saptamana este la fel de periculoasa ca fumatul pentru ca poate duce la aparitia cancerului.

 

Chiar si consumul moderat de vin poate duce la aparitia cancerului de san la femei, fiind echivalent cu fumatul a 10 tigari pe saptamana, sunt conculuziile acestui studiu. In cazul barbatilor, consumul unei sticle de vin pe saptamana creste riscul aparitiei cancerului si este echivalent cu fumatul a cinci tigari, in acelasi interval.

Zonele corpului in care exista cel mai mare risc de instalare a cancerului sunt intestinul, ficatul sau esofagul, potrivit echipei de cercetatori care a realizat studiul. Tot acestia au mai precizat ca trei sticle de vin pe saptamana echivaleaza cu opt tigari fumate pe saptamana de catre barbati si 23 de tigari in cazul femeilor.

In cazul nefumatorilor, riscul aparitiei cancerului in urma consumului unei sticle de vin pe saptamana se mentine intr-o proportie de 1% in cazul barbatilor si 1,4% in ceea ce priveste femeile. Astfel, echipa de cercetatori a estimat ca dintre 1000 de barbati nefumatori si 1000 de femei care nu fumeaza, dar care consuma cate o sticla de vin pe saptamana, 10 barbati si respectiv 14 femei se vor imbolnavi de cancer. Pastrand esantionul dar marind consumul saptamanal de vin la trei sticle, atunci vorbim de 19 barbati si 36 de femei care ar putea ajunge sa sufere de aceasta boala.

Spre deosebire de efectele fumatului, efectele grave ale consumului de vin nu sunt la fel de bine intelese de oameni, de aceea cei care au condus acest studiu au ales sa foloseasca tigarile pentru comparatie.

“Fumatul ramane cea mai mare cauza a aparitiei cancerului, de aceea aceasta comparatie poate fi utila pentru a atrage atentia asupra unui factor de risc mai putin cunoscut, asa cum este alcoolul. Se subliniaza astfel ca pana si consumul unei cantitati mici de alcool creste riscul de cancer”, a precizat unul dintre medicii care au facut parte din echipa care a efectuat studiul.

Concluziile studiului sunt clare: cu cat o persoana consuma mai putin alcool cu atat mai scazut este riscul aparitiei cancerului. Micile schimbari, cum ar fi renuntarea la a mai consuma in anumite zile alcool, pot face o mare diferenta in felul in care cineva obisnuia sa bea.

Rezultatele acestui studiu au fost insa contestate de cei care apara interesele producatorilor de bauturi alcoolice. Acestia sustin ca rezultatele studiului sunt inutile si au rolul de a provoca confuzie deoarece bombardeaza consumatorii cu informatii contradictorii despre factorii de risc in legatura cu consumul de alcool cu moderatie. “ Sunt numerosi factori genetici si unii care tin de stilul de viata care contribuie la cresterea riscului de cancer, iar studiul in sine sustine clar ca atunci cand consumi alcool cu moderatie nu este echivalent cu fumatul”, a adaugat un reprezentant al celor din industia producatoare de alcool.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare