Boli

# dementa se previne citind #dementa #citit

Dementa se previne citind! Ce alte beneficii are cititul zilnic

Cititul are numeroase beneficii asupra starii noastre de bine, influenteaza starea de sanatate si poate preveni chiar afectiuni grave. Alege o carte din biblioteca si citeste cel putin 30 de minute pe zi, vei observa schimbari incredibile, de la felul in care iti functioneaza memoria, la calitatea somnului sau la felul in care poti empatiza cu cei din jur.

Expertii recomanda cititul zilnic pentru a-ti ajuta creierul sa functioneze, iar acest obicei ar trebui sa faca parte din rutina fiecaruia dintre noi, la fel cum este mancatul sau sportul. Descopera ce benefii are cititul zilnic.

Scade nivelul stresului

Atunci cand ai avut o perioada stresanta, cititul poate fi cel mai bun medicament. Cand citesti 30 de minute pe zi este la fel de relaxant ca si atunci cand faci 30 de minute de yoga. Studiile au aratat, de asemenea, ca o plimbare, un ceai sau o cafea ori muzica preferata nu au un efect atat de relaxant precum cititul.

Iti imbunatatesti vocabularul

Tot conform studiilor, persoanele care citesc in mod regulat au un vocabular cu 50% mai bogat decat cei care nu citesc.

Vei empatiza mai usor

Cititul poate duce la dezvoltarea inteligentei emotionale. S-a constat ca aceia care citesc literatura de fictiune au capacitate de a indentifica mai bine emotiile in expresiile facile decat cei care citesc literatura clasica. Explicatia este aceea ca persoanele are citesc fictiune inteleg mai bine lumea in care traiesc printr-o simpla observare a semnelor subtile din mediul lor.

Stabilesti o legatura puternica cu copilul tau

Parintii care le citesc copiilor povesti din cartile clasice, si nu de pe tablete sau alte dispozitive, stabilesc o interactiune mai buna, atat verbala cat si nonverbala, cu copiii lor.

Scade riscul aparitiei dementei

Atunci cand ai un vocabular bogat, mintea ta se va pastra la fel de agera, odata cu trecera anilor. In cazul celor care obisnuiesc sa citeasca riscul de declin cognitiv este mult mai scazut, decat in cazul celor care nu au deprins acest obicei.

Iti pui mintea la treaba

Asa cum iti dezvolti musculatura atunci cand alergi, citind in fiecare zi iti antrenezi mintea sa ramana activa si iti imbunatatesti functiile cognitive.

Traiesti mai mult

Cititul iti prelungeste viata! O echipa de cercetatori de la Universitatea Yale a efectuat un studiu in urma caruia s-a constatat ca persoanele care obisnuiesc sa citeasca 30 de minute pe zi pot sa traiasca cu doi ani mai mult decat cei care citesc doar ziare sau reviste.

Iti dezvolti IQ-ul

Copiii carora le place sa citeasca si au acest obicei zilnic, au sanse sa devina si mai inteligenti pe masura ce cresc si ajung persoane adulte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului