Boli

#sanatatedieta # efect antiinflamator #alimente #nutritie

7 alimente cu efect anti-inflamator pe care sa le consumi zilnic, pentru a avea o sanatate de fier

Inflamarea reprezinta procesul natural al organismului de a combate ranile, infectiile sau toxinele in timpul vindecarii. Atunci cand ne ranim, eliberam substante chimice care declanseaza un raspuns imediat din partea sistemului imunitar prin trimiterea anticorpilor, a proteinlor si a unui flux de sange crescut in zona ranita.

In timp ce inflamatiile acute care apar in urma unei vanatai, nu dureaza decat cateva zile, exista si inflamatiile cronice care dureaza mai mult si care ne tin intr-o stare constanta de alerta, ceea ce poate fi foarte neplacut. Aceste inflamatii cronice pot fi in detrimentul sanatatii noastre, fiind legate de boli majore cum ar fi cancerul, bolile de inima, diabetul, depresia, artrita sau Alzheimer.

Vestea buna este ca putem folosi alimentele pentru a combate inflamatiile cronice si care se pot adauga foarte usor in alimentatia zilnica.

Legumele

Frunzele verzi cum ar fi spanacul, precum si legumele crude ca broccoli, conopida si varza de Bruxelles, au efecte anti-inflamatorii puternice. Pentru sporirea efectului, adaugati avocado in amestec - el are, de asemenea, compusi benefici care protejeaza impotriva inflamatiei. Ardeii iuti contin anumiti acizi care reduc inflamatia. Totodata, ciupercile crude sau usor fierte sunt si ele recomandate. Toate aceste legume se pot gati pe gratar sau se pot fierbe la aburi.

Fructele de padure

Fructele precum acai, capsuni si afine sunt bogate in antioxidanti care pot reduce inflamatia si stimuleaza sistemul imunitar. Ele se pot servi sub forma de smoothie, in combinatie cu fulgi de ovaz sau cu seminte ca cele de in, susan, floarea soarelui sau dovleac.

Pestele si nucile

Acizii grasi omega-3 sunt extremi de benefici pentru combaterea inflamatiilor cronice. Somonul si sardinele sunt primele pe lista alimentelro care contin omega-3, dar nu putem ignora nici semintele si nucile care au si ele efecte anti-inflamatorii. Adaugati in dieta dumneavoastra seminte de canepa, seminte de in, migdale si nuci pentru a reduce inflamatiile. Ele se pot consuma in smoothie la micul dejun, sau se pot presara in salate.

Curcuma

Turmericul contine curcumina care are un efect puternic anti-inflamator. El se poate consuma ca si condiment in supe si in orez. De asemenea, se poate folosi si ca pansament. Piperul proaspat macinat creste efectul benefic al turmericului.

Ghimbirul

Ghimbirul ajuta la ameliorarea inflamatiei prin incetinirea productie in organism de citokina, proteina responsabila de declansarea inflamatiei cronice. Ghimbirul este, totodata, un remediu natural pentru stomacul deranjat. El se poate servi alaturi de legume, in salate, cu peste sau chiar copt in prajituri. De asemenea, apa in care ati lasat peste noapte sa stea cateva bucati de ghimbir, este foarte sanatoasa.

Apa

Deloc in ultimul rand, pentru a combate inflamatiile care pot avea drept cauza diverse toxine, avem nevoie de o hidratare cat mai buna. Apa ne hidrateaza si ajuta la calmarea infectiei din organism. Daca nu sunteti un bautor de apa, puteti opta pentru ceai. Ceaiul verde sau negru contin flavonoide care au proprietati anti-inflamatorii. Preparati-l singur acasa si serviti-l fara zahar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare