Boli

#sinuzita #raceala

Sinuzita, o afectiune agravata de frig

este o inflamare la nivelul sinusurilor paranazale care se manifesta in special in sezonul rece. Aceasta se manifesta prin dureri de cap, secretie nazala, , senzatie de cap greu, oboseala si uneori febra.

Sinuzita este de doua feluri:

Acuta – cauzata de obicei de o inflamatie virala, nu dureaza mai mult de 4 – 5 saptamani.

Cronica – apare in urma unei sau fungice si pot aparea modificari permanente ale mucoasei, lucru care poate duce la complicatii cum ar fi bronsita, traheita sau si meningita.

Cauzele aparitiei sinuzitei

Sinuzita acuta este de obicei o urmare a unei infectii virale a tractului respirator superior, insa si alergenii sau factorii poluanti pot fi responsabili de aparitia sinuzitei. De asemenea, bacteriile (Streptococcus, Haemophilus, Staphylococcus si Moraxella) si ciupercile pot reprezenta o alta cauza a instalarii sinuzitei. Polipii nazali si deviatia de sept sunt si ele doua motive suficient de puternice pentru aparitia sinuzitei.

Simptomele sinuzitei

  • Nas infundat
  • purulente, urat mirositoare
  • Cefalee si senzatie de cap greu Oboseala si iritabilitate
  • Tuse, greata si stari de voma
  • Dureri dentare
  • Dureri ale fruntii (deasupra nasului)
  • Lipsa mirosului si a gustului
  • Stari febrile.

Depistarea sinuzitei

In mod normal, sinuzita acuta este depistata in urma unei radiografii a sinusurilor, insa testele alergologice cutanate si tomografiile computerizate sunt de un real ajutor in diagnosticarea sinuzitei. De asemenea, examenul microscopic, bacteriologic si cel endoscopic al cavitatilor nazale pot ajuta la depistarea rapida a sinuzitei.

Tratarea sinuzitei

In functie de tipul de sinuzita si gravitatea acesteia, medicul va prescurie o serie de antibiotice, insa numai in urma unui control amanuntit. Pe langa antibiotice, medicul va recomanda cel mai probabil medicamente inflamatoare si picaturi de nas. La finalul tratatmentului este obligatorie vizita la medic – acesta va decide in urma consultatiei daca tratamentul a avut efectul scontat sau daca mai trebuie tinut cateva zile.

Atentie! Lipsa tratamentului pentru indepartarea sinuzitei poate avea urmari grave, ca de exemplu: complicatii loco-regionale (supuratii ale masivului cranio-facial si cerebral), tromboflebite ale sinusului cavernos si chiar pierderea vederii. Este necesar sa se evite praful, fumul (in special cel de tigara) frigul si curentul – acesti factori pot agrava vizibil sinuzita.

Tratamente naturiste pentru sinuzita

Spalaturi cu apa sarata sau apa din mare

In cazul in care nu ai acces la apa de mare, poti prepara chiar la tine acasa o solutie potrivita: amesteca o jumatate de litru de apa calduta cu 3 lingurite de sare grunjoasa neiodata si fa spalaturi nazale cu aceasta solutie, de doua ori pe zi (o data dimineata si o data seara). Sarea este un dezinfectant foarte puternic, iar solutia poate fi utilizata chiar si pe post de picaturi nazale.

Inhalatii cu uleiuri volatile

Fierbe un litru de apa, adauga in el trei linguri de sare grunjoasa neiodata si 10 picaturi de ulei volatil de menta si 5 picaturi de ulei volatil de brad , dupa care inhaleaza vaporii. Rolul acestui tratament este de a dilua secretiile nazale, pana la eliminarea lor definitiva.

Se bea mult ceai cald de menta cu suc proaspat de lamaie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare