Boli

#medicament #comprimate #tratament #afectiuni #boli

Cum se administreaza diversele tipuri de medicamente

Exista in prezent peste 50 de forme diferite de administrare a unui medicament. Sub forma de , spray, plasturi, sirop sau supozitoare, tratamentul in cazul unei afectiuni se face mult mai usor. Aceste noi forme permit distributia optimala a medicamentului in organism, minimizand efectele secundare.

Tratamentele au fost administrate in diverse forme, in functie de obiceiuri si efectele dorite. Pana in secolul al XIX-lea, se apela la ajutorul cataplasmelor, potiunilor, infuziilor etc.
In ziua de azi, formele de medicamente sunt extrem de numeroase, prin diferite cai de administrare: cea mai utilizata forma este calea orala ( cavitatea bucala – 80% dintre medicamente), calea parenterala (injectie), rectala, vaginala, transcutanata, inhalatii, oftalmica etc.
Un medicament contine o substanta activa si alte substante auxiliare – excipienti. Excipientii au un rol foarte variat. Acestia au rolul de a favoriza absorbtia, de a modifica gustul sau de a facilita fabricarea.
Fiecare forma medicamentoasa prezinta specificatii clare si un mod de folosire particular. Este indicat sa se respecte precautiile de folosire mentionate pe prospect pentru a garanta eficienta si siguranta. Nu ezita sa ceri sfatul farmacistului, in cazul in care ai nelamuriri.
Iata cele mai utilizate forme medicamentoase si modul in care este bine sa se administreze:
Comprimatele
Comprimatele sunt cele mai cunoscute forme farmaceutice si implicit cele mai utilizate. Acestea sunt de mai multe tipuri:
  • Comprimate cu eliberare accelerata (efervescente, sublinguale, orodispersabile etc);
  • Comprimate gastrorezistente (a caror digestie nu incepe decat in intestin si nu in stomac);
  • Comprimate cu eliberare prelungita.
Anumite comprimate nu trebuie sa se sparga sau rupa in mai multe bucati (este cazul comprimatelor cu eliberare prelungita si a celor gastrorezistente), ci se administreaza impreuna cu o cantitate mai mare de apa pentru a aluneca usor pe esofag. Daca se sparg exista riscul ca acestea sa se lipeasca de esofag sau stomac si sa provoace ulceratii chiar perforatii.
Capsulele (gelulele)
Destul de utilizate, aceste forme galenice sunt utile indeosebi pentru medicamentele sensibile la lumina sau care au un gust urat. Administrarea se face la fel ca si in cazul comprimatelor cu o cantitate mare de apa pentru a evita lipirea de esofag sau stomac. Fata de comprimatele cu eliberare prelungita, capsulele cu eliberare prelungita pot in anumite cazuri sa fie deschise pentru a fi administrate mult mai usor de catre persoanele cu dificultati la inghitire.
Formele oftalmice (picaturi, colir, solutie, unguent)
Picaturile de ochi (colir) sau solutiile oftalmice se aplica direct in ochi sau in jurul acestuia, pe pleoapa. Aceste forme oftalmice se utilizeaza respectand foarte clar perioada maxima de conservare ( termen de valabilitate - data deschiderii flaconului) indicata pe eticheta recipientului.
Aceste preparate pot fi foarte usor contaminate de microbi. Administrarea in ochi a unui colir care contine bacterii poate provoca infectii locale grave. In plus, pentru a evita contaminarea este recomandat sa nu se atinga ochiul sau pleoapa cu capatul flaconului. Este recomandat sa se respecte un interval de 15 minute intre aplicarea a doua solutii oftalmice diferite deoarece una poate sa-i afecteze eficienta celeilalte.
Supozitoarele
Aceste forme medicamentoase utilizabile pe cale rectala sunt in general sensibile la caldura si trebuie pastrate intr-un loc mai racoros. Supozitoarele se introduc in rect. Reflexul sfincterului anal va permite introducerea mai usoara si pastrarea supozitorului in zona rectala, unde se va topi.
Siropurile
Aceste forme medicamentoase pe baza de zahar sau aspartam, destinate administrarii interne, sunt adesea utilizate in cazul copiilor. Gratie concentratiei mari de zahar, siropurile permit o buna pastrare a principiilor active. In cazul pacientilor cu diabet, se vor evita siropurile pe baza de zahar.
Plasturii
Fara a provoca diverse probleme sau dureri, plasturii introduc medicamentul in corp, imediat dupa ce este lipit pe piele (transdermic). Acest sistem terapeutic permite traversarea epidermei si trecerea medicamentului in circulatia sangvina si ulterior difuzarea in tot organismul.
Cu ajutorul plasturilor, se pot ameliora afectiuni precum migrenele, deficitul de hormoni, reumatismul sau poate fi de ajutor in fumat .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare