Boli

#varianta pirola #avertisment medici #coronavirus #preventie #vaccinare #sanatate

Romania, lovita din plin de noul val Covid, provocat de Pirola. Avertismentul medicilor si ce trebuie sa stii despre vaccinare

Romania este lovita din plin de noul val de coronavirus, provocat de varianta Pirola. Deja, Romania a depasit Rusia, Germania si Serbia la numarul de imbolnaviri.

Varianta Pirola este cea mai contagioasa varianta a coronavirusului de pana acum, dar nu este mai periculoasa decat Omicron.

Specialistii sunt ingrijorati de numarul tot mai mare de imbolnaviri. Cresterea numarul de pacienti infectati se vede si in spitale. In momentul de fata sunt internate peste 1.100 de persoane infectate cu Covid. Dintre acestea, peste 70 sunt in stare grava, la Terapie Intensiva. Din totalul pacientilor internati, peste 100 sunt minori. In ultima saptamana, 27 de persoane si-au pierdut viata in urma infectarii cu Covid, cei mai multi avand si alte probleme de sanatate. 

Romania, va primi un nou vaccin, eficient pentru noile variante de Covid

Medicii sustin ca noul val nu va fi la fel de grav ca cele anterioare. Cu toate acestea, masurile de protectie sunt indicate, in special in locurile aglomerate, unde transmiterea se face foarte usor.

In plus, medii recomanda, in continuare, vaccinare, in special in cazul persoanelor care se afla in categoriile de risc.

”Situatia Covid in Romania inseamna un numar mare de infectari si este o crestere constanta in ultimele patru-cinci saptamani, doar ca nu este un val al internarilor asa cum s-a intamplat in timpul pandemiei, nu este o presiune sporita la nivelul sectiilor de terapie intensiva.

Problema pe care o vad este legata de sezonul rece, care este aproape si in care vom avea o circulatie crescuta pentru virusurile gripale, pentru virusul SARS COV2 si pentru alte virusuri cu transmitere pe cale respiratorie.

Deci cred ca trebuie sa fie prudenta, sa ne vaccinam antigripal si va fi inclusiv vaccin impotriva SARS-CoV-2 in varianta noua, care va veni cat de curand”, a declarat doctorul Adrian Marinescu, pentru Antena 3 CNN.

La ce simptome sa fii atent

Medicii specialisti atrag atentia populatiei ca racelile, alergiile si Covid-19 pot fi greu de diferentiat in aceasta perioada, fiind o perioada specifica alergiilor (in special a celor la ambrozie) si a racelilor sezoniere.

Cea mai buna metoda de prevenire a unei infectiirespiratorii este purtarea corecta a mastii si o buna igiena a mainilor.

Cat despre diferentierea unei raceli, a unei alergii si a infectiei cu Covid-19, medicii recomanda sa fii atent la simptome.

“Avem inclusiv persoanele alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei cu rinite alergice, putem sa avem simptome de la cele usoare, banale, cu prurit nazal, sa avem niste stranuturi, pana la fenomene cat de cat termice, adica cu temperatura. (...) Circula si virusuri de sezon la care trebuie sa fim atenti. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntam. Cert este ca daca suntem raciti si avem simptome de aceasta raceala, viroza, de infectie respiratorie, sa nu ne grabim sa iesim in colectivitate. Sau, daca iesim, sa purtam totusi o masca, sau sa-i ferim pe cei dragi noua. Deci una- doua zile de stat intr-un mediu mai, sa spunem asa, termic controlat, ne-ar face si bine noua si ne ajuta sa nu diseminam boala mai departe.

Ceea ce este foarte important de tinut minte, daca avem simptome de raceala, de gripa, e posibil sa fie si o subvarianta de omicron, aceasta SARS-CoV-2. De aceea, sa nu ne aruncam prima data la antibiotice. Este foarte important pentru ca vorbim de pneumonii virale si sa incercam tratamentul simptomatic. Daca dupa tratamentul simptomatic vedem ca in mod clinic nu ne simtim bine, abia atunci sa apelam la ajutorul medicului de familie sau la ajutorul specialistilor.

Vaccinarea antigripala si vaccinarea antipneumococica sunt foarte importante. Vaccinarea antigripala trebuie s-o facem sezonier, la inceputul toamnei, bineinteles la inceputul anotimpului rece, si vaccinarea antipnemococica de la vaccin – la vaccin, depinde, dar se face o data in viata. Adica o faci acuma si esti protejat de acest pneumococ. Trebuie sa specificam clar ca vaccinarea antipneumococica ne duce in sfera infectiilor bacterie ce necesita tratament cu antibiotic, pe cand vaccinarea antigripala ne duce in zona comonilor virale care necesita tratament simptomatic si antiviral.

Au fost ani grei pentru toata lumea, si pentru populatie, si pentru cadrele medicale. Cert este ca acuma, pe langa vaccinare, adica medicatia preventiva, avem si medicatia curativa pe care putem sa o administram. Deci avem mai multe instrumente la indemana. Pe de alta parte, este un gest, sa zic asa, de sanatate publica, atunci cand suntem raciti, sa ne minimalizam iesitul in societate, sa purtam o masca trebuie sa invatam si noi de la asiatici… cand sufera de infectii respiratorii, imediat isi pun masca. Masca n-a omorat pe nimeni, ba chiar, dimpotriva, ne ajuta sa ne revenim mai repede si sa-i protejam pe cei dragi. Intr-adevar, suntem, satui toti, tot am discutat de SARS-CoV-2, dar trebuie sa avem grija in continuare de persoanele dragi noua, in special de persoanele cu comorbiditati din zona oncologica si hematologica, in special. Aceste zone sunt mai sensibile, dar efectele vaccinarii isi spun cuvantul, depasim cu simptome foarte usoare aceasta provocare si consideram ca nu o sa avem cazuri dificile”, a declarat medicul pneumolog Cristian Oancea, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului