„Noi avem unul dintre cele mai bune sisteme de apa de la robinet din lume. Atunci cand verificam respectarea celor 40 de parametri privind calitatea apei – chimici si biologici – avem o respectare a acestor parametri in proportie de 99.97% in Anglia si in Tara Galilor. Indexul Environmental Performance Index 2022, un studiu anual efectuat de Yale, care analizeaza imbolnavirile si decesele din cauza conditiilor insalubre si a apei potabile neconforme, ne pune pe locul 6 la nivel global. Asta inseamna ca nu sunt raportate boli asociate cu sistemul de apa”, este declaratia lui Peter Jarvis, profesor la Universitatea Cranfield din Marea Britanie.
Sanatatea apei de la robinet variaza in functie de locatie, dar si de calitatea sistemului de alimentare cu apa dintr-o anumita regiune. Specialistii spun ca, in general, apa de la robinet este considerata sigura si potabila in multe tari dezvoltate, unde exista reguli stricte si standarde de calitate pentru apa potabila. Autoritatile monitorizeaza si testeaza in mod regulat calitatea apei pentru a se asigura ca sunt respectate standardele impuse.
Care sunt beneficiile apei de la robinet
- Accesibilitate si convenienta - apa de la robinet este usor accesibila si mult mai convenabila decat apa imbuteliata.
- Cost redus - este in general mai ieftina decat apa imbuteliata.
- Controlul calitatii - Normele si reglementarile stricte asigura controlul calitatii apei de la robinet.
- Fluorizare - multe surse de apa de la robinet sunt fluorizate pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare.
De ce este important sa tii cont atunci cand consumi apa de la robinet:
Mai intai de toate trebuie sa stii care este calitatea apei din zona respectiva deoarece aceasta poate varia de la o zona la alta. Unele locuri pot avea o apa mai pura si mai bine tratata decat altele. Este important si sistemul de tratare a apei: calitatea apei de la robinet depinde de eficacitatea si tehnicile utilizate in tratarea si purificarea apei.
Continutul chimic este bine de stiut. Pot exista unele substante chimice prezente in apa, cum ar fi clorul sau substantele reziduale provenite de la tratarea apei, care pot afecta gustul sau mirosul apei.